De Boomkwekerij Teelt Dit betekent extra calcium en magnesium voor de groei

Dit betekent extra calcium en magnesium voor de groei

0

Delphy en ICL Specialty Fertilizers hebben onderzocht wat toevoeging van Osmocote met extra calcium en magnesium, aan potgrond met 30% veenvervangers, betekent voor de gewasgroei.

De werking van Osmocote CalMag (10-0-0-17CaO+5MgO) is vorig groeiseizoen onderzocht op Prunus lusitanica ’Angustifolia’: in 2 l-containers met 70% veen en 30% houtvezel. Er is een behandeling uitgevoerd met 1,5 kg Osmocote CalMag plus 5 kg Osmocote Exact Hi.End (8-9 maanden) per kuub potgrond, en een behandeling met alleen de laatste dosering. De proef is in april ingezet en in oktober beoordeeld.

Conclusies

Delphy en ICL trokken na het groeiseizoen de volgende conclusies. De toevoeging van Osmocote CalMag leidde in het gewas tot ruim 90% eerste kwaliteit. Zo had 30% van de planten met extra calcium en magnesium A1-kwaliteit (minimaal twee takken langer dan 40 cm), terwijl er zonder toevoeging geen planten van die kwaliteit waren.

Planten met toegevoegde CalMag in potgrond.

Van de planten met de toevoeging had 61,7% A2-kwaliteit (minimaal twee takken langer dan 30 cm), tegen 46,7% zonder toevoeging. Daarnaast had 3,3% met toevoeging B-kwaliteit (minimaal twee takken langer dan 25 cm), tegen 45,8% zonder toevoeging. Tot slot was er 5% uitval van de planten met CalMag; bij planten zonder CalMag was 7,5% uitval.

Planten zonder toegevoegde CalMag in potgrond.

Planten met extra calcium en magnesium hadden dus een zwaardere kwaliteit en waren meer vertakt. Bovendien was er volgens Delphy en ICL 34% meer versgewicht.

Minder kalk in potgrond met veenvervangers

Door potgronden met veenvervangers wordt minder kalk doorgemengd, aldus Eric Brachter van ICL. „Daarmee neemt het aanbod van calcium en magnesium af.” Dat was voor ICL een aanleiding om CalMag te ontwikkelen. En: „Meer calcium en magnesium is ook belangrijk voor het kweken van weerbaardere en vitalere gewassen.”

Foto’s: ICL

 

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar