De Boomkwekerij Dit zijn de nieuwste ADR-rozen

  Dit zijn de nieuwste ADR-rozen

  0

  Zes nieuwe rozen hebben de Duitse ADR-keuring overleefd. Eén winnaar is nog niet officieel benoemd door de veredelaar, dus die mag nog niet worden gepubliceerd. De andere vijf wel.

  Er deden in totaal 40 nieuwe rozen mee aan de keuring van ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung). De rassen zijn gewonnen door verschillende veredelaars in Duitsland (König, Kordes, Noack Schultheis, Tantau en Wänninger), Frankrijk (Delbard, Meilland), Frankrijk/Italië (NIRP) en Denemarken (Poulsen).

  Door de droogte en de hitte hadden de rozen, aangeplant in diverse rosaria in Duitsland, het dit jaar niet gemakkelijk. Dat werd ook duidelijk tijdens de eindbeoordeling: slechts zes rozen hadden de driejarige keuring glansrijk doorstaan en mogen daarom het ADR-predicaat voeren: vijf van Kordes (waarvan een nog niet is benoemd) en één van Tantau. Afgelopen jaren leverde ADR meer winnaars op: 14 in 2017 en 12 in 2016.

  Totaal zijn er nu rond de 200 ADR-rozen. Dat aantal zal in de toekomst afnemen, omdat ADR nu heeft besloten dat een roos maximaal 15 jaar het predicaat mag hebben. Daarna kunnen veredelaars kiezen of ze zo’n roos opnieuw drie jaar lang laten keuren of niet. Rozen die vòòr 2003 ADR hebben behaald, staan dus op de nominatie van schrappen of herkeuren.

  Veredelaars kunnen het schrappen ook altijd al zelf aanvragen. Zo zijn vorig jaar tien Noack-rozen van de ADR-lijst gehaald op verzoek van Noack (die met 41 rozen nog altijd tot de grootste ADR-winnaars behoort). <

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij

  Reageer op dit artikel

  avatar