DNB verwacht 3% groei voor Nederlandse economie in 2021

  De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht 3% groei voor de Nederlandse economie voor dit jaar. Het herstel zet in 2022 sterk door met een groei van 3,7%, waarna de groei in 2023 normaliseert tot 1,9%. Dit blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van DNB. Het voorziene herstel verloopt vlotter dan na de financiële crisis, zo luidt de prognose.

  Uitgangspunt van de raming is dat de contactbeperkende maatregelen vanaf mei 2021 geleidelijk zijn versoepeld. Dergelijke maatregelen zijn vanaf begin 2022 niet meer nodig, vanwege grootschalige vaccinatie. In lijn met de versoepelingen trekt het economische herstel naar verwachting sterk aan vanaf het tweede kwartaal van 2021, vooral gedreven door de particuliere consumptie. Wat dit herstel betekent voor de land- en tuinbouw, daar kan de DNB geen uitspraak overdoen. „We doen geen sectorspecifieke prognoses”, aldus woordvoerder Bouke Bergsma van DNB.

  Vlotter herstel dan na financiële crisis

  Vergeleken met een half jaar terug zijn de vooruitzichten duidelijk gunstiger geworden, ondanks dat de pandemie en de maatregelen zich ongunstiger hebben ontwikkeld dan in december 2020 verwacht. In het vierde kwartaal van 2021 overtreft het bbp naar verwachting zijn niveau van kort voor de pandemie. Het voorziene herstel verloopt daarmee vlotter dan na de financiële crisis van 2008.

  Meer mensen op de arbeidsmarkt

  Als de overheidssteun na het derde kwartaal van dit jaar wordt afgebouwd, stijgt de werkgelegenheid eerst licht, waarna deze in de loop van 2022 flink aantrekt. Doordat banen dan makkelijker te vinden zijn, zullen meer mensen zich melden op de arbeidsmarkt, wat tijdelijk leidt tot een hogere groei van het arbeidsaanbod. Hierdoor stijgt het werkloosheidspercentage van 3,6% dit jaar tot 4,5% volgend jaar. Door het verdere economische herstel daalt de werkloosheid daarna weer, tot 4,1% in 2023.

  Rabobank verwacht meer groei

  De Rabobank presenteerde vorige week al haar prognoses, en was nog iets positiever dan DNB. Zij verwacht voor de rest van 2021 een groei van 3,8% (eerdere prognose was 2,3%) en voor 2022 3,7% (was 3,5%). Daarmee zou de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar de verliezen van de coronacrisis volledig hebben goedgemaakt. Voor 2022 verwacht de Rabobank dat de economie weer terugkeert naar haar groeitempo van vóór de coronacrisis.

  In onderstaande infographic schetst de Rabobank sectorspecifieke groei tot en met 2022. Voor de land-, bos- en tuinbouw voorspelt zij voor de rest van 2021 0,1% groei. Voor de handel voorspelt zij 3,5% groei. Hier zou de sierteelt op mee kunnen liften.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties