Circl en Green Dream winnen ELCA Trend Award 2018

  Uit vier Nederlandse nominaties heeft de internationale vakjury de winnaars gekozen van de ELCA Trend Award 2018. Het gaat om ‘Circl’, gerealiseerd door Donkergroen in opdracht van ABN AMRO Amsterdam, en ‘Green Dream’, gerealiseerd door Herman Vaessen in opdracht van Geelen Counterflow in Haelen (Limburg), naar een ontwerp van Iverna Zaalberg.

  De prijzen werden woensdag uitgereikt op de internationale groenvakbeurs GaLaBau in het Duitse Neurenberg. De jury verkoos zowel ‘Green Dream’ als ‘Circl’ als winnaar. Twee zeer uiteenlopende projecten die beiden in gelijke mate overtuigden, zowel conceptmatig, bouwtechnisch als wat betreft beplanting.

  De prijswinnaars van de ELCA Trend Award. Links ELCA-voorzitter Emmanuel Mony, rechts vice-voorzitter Lutze von Wurmb.

  De jury heeft dit jaar bewust voor twee projecten gekozen omdat beide projecten zowel qua concept als qua realisatie voortreffelijke voorbeelden zijn van ‘bouwen met groen’. „Zulke voorbeelden hebben we nodig”, aldus gastheer Lutze von Wurmb, voorzitter van de Duitse ondernemersorganisatie ‘Bundesverband Garten-, Landschafts- en Sportplatzbau’.

  Green Dream
  ‘Green Dream’ is een ecologische bedrijfstuin in het Limburgse Haelen. De jury is verheugd dat het kantoor van Geelen Counterflow tot het duurzaamste van de wereld behoort. In de kantoortuin staan natuurbeleving en biodiversiteit centraal. „Een fantastisch voorbeeld van een natuurlijk en doordacht ontwerp van een kantoortuin” zo oordeelde de jury. „Het is bijzonder goed gelukt om moderne bouwelementen en de groene omgeving tot een geheel te smeden. Gelijktijdig is daarmee een esthetisch zeer aansprekende tuin gecreëerd.”

  Circl
  ‘Circl’ van ABN AMRO Bank is een paviljoen in het dichtbebouwde zuiden van Amsterdam. Hier realiseerde Donkergroen uit Sneek een 100% circulaire openbare (dak)tuin. „Een zeer geslaagd groenproject dat 100% recyclebaar, vernieuwbaar en met respect voor de natuur is ontwikkeld. Het doel om de medewerkers van de bank een tuin met werkplekken te bieden is fantastisch in het totaalconcept geïntegreerd”, aldus het juryrapport.

  Duurzaamheid en onderhoud

  De ELCA Trend Award wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud.

  De internationale vakjury bezocht de projecten persoonlijk in juli dit jaar en bekeek vooral of de groenprofessionals op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan. Daarnaast beoordeelde de jury ook de totstandkoming van het project, de kwaliteit, hoe trendsettend het project is en of dit als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

  Trendsettend
  Vier Nederlandse projecten waren genomineerd voor deze prestigieuze titel. „Het is een unieke kans voor onze lidbedrijven om hun duurzame projecten extra voor het voetlicht te brengen”, aldus VHG-directeur Egbert Roozen. „Bovendien kan Nederland zich hiermee profileren als trendsettend in het groen in Europa.”

  De andere nominaties waren ‘De Groenzoom’ van BTL, een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare in een sterk verstedelijkte omgeving, en ‘De Knoop’ van Koninklijke Ginkel groep, functioneel groen in en om een voormalig rijkskantoor in combinatie met een circulair paviljoen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties