Tuin en Landschap nieuws Door De Fruitmotor heeft de bij er 4.500 m2 leefgebied bij

  Door De Fruitmotor heeft de bij er 4.500 m2 leefgebied bij

  0

  De bij heeft in de Betuwe 4.500 m2 aan extra leefgebied gekregen. Daar heeft de coöperatie de Fruitmotor voor gezorgd.

  Ciders
  Sinds 2016 is de coöperatie De Fruitmotor actief in de Betuwe: zij geven ondernemers een eerlijke prijs voor hun restappels (die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt), maken daar cider van en met de opbrengsten investeert het project in het landschap. Door bijenhagen en bloemenweides aan te leggen.

  Krenkelaars
  Zo snijdt het mes aan twee kanten: zowel de ondernemers als het landschap varen er wel bij. De fruittelers kunnen hun zogenoemde krenkelaars (’gekrenkt’ ofwel ’niet volkomen gaaf fruit’) gewoon verkopen en inmiddels is er voor de insecten dus 4.500 m2 extra aan leefgebied aangelegd.

  Bestuiver-vriendelijk
  Onderzoek van Wageningen Universiteit heeft bovendien aangetoond dat een boomgaard met extra voedsel en nestelgelegenheid voor bestuivers het fruit beter bestoven wordt en er meer opbrengst is. Hoe je zo’n bestuiver-vriendelijke boomgaard aanlegt en beheert wordt beschreven in het werkboek ’Bijen in de boomgaard’.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar