Dora

Van de week was er grote paniek in sierteeltland. Er is namelijk iets heel ergs gebeurd. Iets wat echt niemand had kunnen voorzien. Iets, zo wreed, dat ik er niet verbaasd van zou staan te kijken als er nog ooit Kamervragen over gesteld gaan worden. Woonkamervragen dan wel te verstaan, want ik wed dat het een smakelijk verhaal wordt op mening tuindersfeestje.

Ik hoor u denken, wat is er dan aan de hand? Nou, ik zal het u vertellen. Er zijn valse CC-labels in omloop. Ja, die had u ook niet aan zien komen hè? Het geweldige nieuwe CC-label, waar menig specialist zich over gebogen heeft, blijkt makkelijk na te maken!

Dus, los van het feit dat het qua uiterlijk nogal een lelijk ding is, dat het beugeltje onderaan die deen nu wel erg vol komt te hangen met allerlei schmuck en dat hij makkelijk afbreekt, is ie ook nog eens easy te kopiëren!

Ik was bijna echt verbaasd! Er was al niemand die zich echt druk maakte om die labels. Je wacht als kweker gewoon op de eerste container met valse labels die vanuit China aankomt in Rotterdam en zorgt dan dat je niet te laat in de rij staat met het uitdelen ervan. En ik snap het. Kwekers genoeg die zelf hun karren proberen te bouwen vanuit die kromme rommel. En die frustratie mag er gerust een keer uit.

O ja, er is dus 30.000 euro uitgeloofd voor een gouden tip hoe dit heeft kunnen gebeuren. Maar daar trapt natuurlijk niemand in. Dat is als denken dat een tussenteeltje ooit geld kan opleveren. Nee, wij nuchtere kwekers denken op de langere termijn. Een simpel rekensommetje leert dat neplabels gewoon meer besparen dan een eenmalige bonus van 30 mille oplevert. Dus houdt iedereen zijn mond.

Maar, lieve CC-centrale. Het echte probleem zit natuurlijk ergens anders. Zolang jullie niemand verplichten om die scanfunctionaliteiten te gebruiken, bijvoorbeeld door een fijne app, of een verplichte handscanner, zolang er op 95% van de plekken alleen visuele controle is op zo’n label, stelt het natuurlijk geen reet voor.

Dan kun je net zo goed alle cc’s voorzien van een Dora-sticker om de echtheid aan te geven. Kunnen er ook veel meer van in een container.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties