Drone voert landelijk gewasmetingen uit

Drie bedrijven in de landbouw bieden vanaf mei gezamenlijk een landelijke drone-service aan. Daarmee is vanaf de lucht inzicht te krijgen in de gewasgroei.

Loonbedrijf Thijssen uit Nieuwehorne (Friesland), AkkerAnalyse uit Marknesse (Flevoland) en Aurea Imaging uit Zaventem (België) beschikken elk over een eBee Ag UAV (Unmanned Aerial Vehicle), zo meldt Boerderij.

Iedere UAV is uitgerust met een multispectrale camera die onder andere bladoppervlak en gewasontwikkeling meet. Er komt nog een thermische camera bij die droogtestress (ofwel gewasverdamping) zal meten. De meetgegevens worden verwerkt tot taakkaarten om bijvoorbeeld plaatsspecifiek te kunnen bemesten of spuiten.

De bedrijven richten zich hoofdzakelijk op agrarische toepassingen, maar de service is ook in te huren door waterschappen, verzekeraars en weg- en waterbouwbedrijven. Het kost circa €20/ha om in een keer 30 ha in beeld te laten brengen. Voor 50 ha bedraagt de prijs ongeveer €15/ha.

Thijssen voert sinds twee jaar ook bodemscans uit, met een Veris MSP3-bodemscanner. Dat doet het loonbedrijf in opdracht van toeleveranciers Agrometius en Agrifirm.