Druppelirrigatie sterk in opmars


In 2012, 2013 deden druppelslangen hun intrede in de boomkwekerij. Ongeveer tien jaar later is deze ’nieuwe’ manier van water geven inmiddels niet meer weg te denken. Hoewel 2021 de boeken inging als een redelijk natte, koele zomer zet de ontwikkeling zich voort.

De fruitteelt was in Nederland een van de eerste vollegrondsteelten waar grootschalig werd gekozen voor druppelirrigatie. In navolging daarvan, waren het in de boomkwekerij in eerste instantie ook de vruchtboomkwekers die kozen voor deze gerichte manier van water geven.

Druppelirrigatie is in de boomkwekerij niet meer weg te denken. (Foto: Ketura Sikken)

Laanboomkwekers stapten over

In navolging van de vruchtbomen werd het systeem vervolgens ook bij laanboomkwekers toegepast. Joost Vlemminx uit Oirschot was daarin een van de eersten, maar inmiddels is een groot aantal hem gevolgd. En ook in andere gewasgroepen wordt de laatste twee tot drie jaar de overstap gemaakt van beregenen met de haspel naar water geven met druppelslangen.

Is er een teelt waar druppelirrigatie niet mogelijk is? Waarom is druppelirrigatie nog niet de standaard in de boomkwekerij?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 6. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Зарегистрируйтесь, чтобы получить 100 USDT

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/ru/register?ref=IJFGOAID