Duits onderzoek: alleen Air-Pot geen wortelcirculatie

Alleen bomen in Air-Pot zorgden niet voor ronddraaiende wortels. Dat blijkt uit achtjarig onderzoek in Duitsland met vijf verschillende opkweeksystemen, op de kwekerij en in het landschap.

Het Duitse onderzoek is uitgevoerd door Landesanstalt für Landwirtschaft und Gartenbau in Quedlinburg, Saksen-Anhalt. Onderzoeker Axel Schneidewind meldt de resultaten in het Jahrbuch der Baumpflege.

De wortelontwikkeling van Tilia cordata in vijf opkweeksystemen is gedurende vier jaar op de kwekerij onderzocht, gevolgd voor vier jaar in een landschappelijke beplanting. De lindes zijn opgekweekt in Air-Pot, pot-in-pot, Plant-in-Bag (teeltzak), Arbo-Perf (iets bredere teeltzak) en een standaardcontainer, allen met circa 50 l inhoud.

De standaardcontainer (‘hartwand-kubel), pot-in-pot, Plant-in-Bag en Arbo-Perf leidden tot draaiwortels. Bij Air-Pot waren zulke wortels niet te zien na acht jaar onderzoek. Grafiek: Landesanstalt für Landwirtschaft und Gartenbau
Ronddraaiende wortels na vier jaar op de kwekerij en vier jaar in een landschappelijke beplanting. Foto: Landesanstalt für Landwirtschaft und Gartenbau

Na vier jaar op de kwekerij bleken alle systemen, behalve Air-Pot, tot ronddraaiende wortels te leiden en enige schade eraan. In de vier jaar in het landschap werd de wortelvervorming bij bomen uit pot-in-pot, Plant-in-Bag, Arbo-Perf en standaardcontainer erger, waardoor de groeisnelheid van de bomen afnam. De bomen uit Air-Pot groeiden in het landschap door zonder ronddraaiende wortels en met gemiddeld 46% meer groei.

De wortels van Tilia cordata uit Air-Pot na acht jaar onderzoek. Foto: Landesanstalt für Landwirtschaft und Gartenbau

Meer groei in Air-Pot bleek begin 2020 ook al in Nederlands onderzoek, maar dit was anders van opzet. In een meerjarige proef waren spillen uit gotenteelt (gemaakt van hetzelfde materiaal als Air-Pot) doorgekweekt in Air-Pot en in de vollegrond. De bomen in 7,5 l-Air-Pot waren 26-56% dikker gegroeid dan in de vollegrond; bomen in 45 l-Air-Pot waren 61-75% dikker.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties