De Boomkwekerij Teelt Duitsland zet nieuwe gebiedseigen-certificering op

Duitsland zet nieuwe gebiedseigen-certificering op

0

De Duitse overheid werkt aan een nieuwe certificering voor gebiedseigen plantmateriaal. Het systeem zou voor heel Duitsland worden ingevoerd.

Dat meldden bronnen uit de Duitse boomkwekerijsector vorige week op de IPM. Binnen enkele maanden zou de Duitse overheid het certificeringssysteem klaar hebben.

Volgens Niels Sommer van de BdB is de Duitse boomkwekersbond er inhoudelijk niet bij betrokken. „We worden erover geïnformeerd en we proberen nog een gesprek aan te gaan met het milieuministerie.”

De BdB heeft jaren geleden, in samenspraak met de overheid, het ZgG-systeem opgezet zodat kwekers (ook uit het buitenland) praktisch kunnen omgaan met de Duitse wet: vanaf 2020 moet al het plantmateriaal in het landschap een gebiedseigen herkomst hebben.

In de BdB-stand op de IPM werd het ZgG-systeem gepromoot.

Voor gebiedseigen bestaan meerdere certificeringssystemen, zowel landelijk als regionaal – bijvoorbeeld het EAB-systeem in Zuid-Duitsland.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar