De Boomkwekerij Nieuws ’Duitsland zorgt niet voor gebiedseigen zaadbronnen’

’Duitsland zorgt niet voor gebiedseigen zaadbronnen’

0

Bedrijven die gecertificeerd gebiedseigen plantmateriaal willen leveren in Duitsland, krijgen misschien met nog hogere kosten te maken dan nu.

Bedrijven moeten namelijk zelf voor erkende zaadbronnen van gebiedseigen struiken zorgen, want die zijn er nog niet of amper in Duitsland. Alle deelstaten zouden dat moeten regelen voordat gebiedseigen vanaf maart 2020 wettelijk verplicht is in het landschap.

Maar geen enkele deelstaat heeft dat gedaan, waardoor bedrijven dat zelf moeten doen. Het leidt onder deelnemers aan de ZgG-certificering tot een stevige discussie die voorafgaand aan Baumschultechnik werd gevoerd. We spraken ZgG-beheerder Niels Sommer op de vakbeurs in Pinneberg hierover. Is kweken voor gebiedseigen nog wel rendabel? En hoe zit het met de extra garantie die Duitsland wilde van gecertificeerd materiaal? Klik hier om het hele interview in ons digitale magazine te lezen.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar