Ecomuur voor vlinders en planten

  Niet tig verschillende erfafscheidingen, maar één en dezelfde muur flankeert het kerkenpad in de nieuwe wijk Reigerskant in Esch. Deze ecomuur biedt plek voor vlinders en planten.

  De ecomuur aan de achterkant van de nieuwe kavels. Aan de binnenkant mogen de bewoners ermee doen wat ze willen, de openbare kant moet blijven zoals die is. (Foto: Miranda Vrolijk)

  Zo is de muur voorzien van veel reliëf en zijn de voegen ruw gevoegd. Planten zullen zich daardoor sneller vestigen op de muur. Ook is de muur voorzien van een spouw waarin houten vlinderkasten zijn opgehangen voor nachtvlinders. Op diverse plekken is een steen weggelaten zodat de vlinders naar binnen kunnen vliegen. Openingen onderin moeten het egels gemakkelijker maken om zich te verplaatsen.

  ’Geen gribus achterpad’

  De ecomuur grenst de kavels af langs het historische kerkenpad dat een nieuwe bestrating heeft gekregen van rode klinkers. Samen met de beplantingsstrook rechts (zie foto hierboven) ’is het nu een pad met smoel en geen gribus achterpad’, zegt ontwerper Mieke Latijnhouwers van idVerde. Dit bedrijf maakte het ontwerp voor de groenstructuur van de nieuwe wijk Reigerskant in het Brabantse Esch.

  Bloemrijke wadi’s

  In 2019 is die groenstructuur aangelegd nog voordat de huizen er stonden. Momenteel worden de eerste woningen gebouwd. In Tuin en Landschap 13 staat een uitgebreide reportage over deze nieuwe wijk waarin onder meer verschillende bloemrijke wadi’s zijn aangelegd die het regenwater in de wijk bergen en afvoeren. Met een digitaal abonnement kun je het artikel hier lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  Verschillende openingen in de muur geven nachtvlinders toegang tot de houten kasten binnenin de muur. (Foto: Miranda Vrolijk)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties