Een expat in dienst..

Xclusive is de laatste jaren flink gegroeid. De 2 kernbedrijven in kalanchoë- en chrysantenstek hebben inmiddels een paar broertjes en zusjes gekregen. Zo ben ik voornamelijk bezig met Young Plants opzetten en onze Thomas ‘bouwt’ een bedrijf in bio control en ook het ‘groentebedrijf’ begint serieuze vormen aan te nemen. Dit groeiproces zorgt voor risicospreiding, het levert een positieve bijdrage aan het verlagen van de ‘overhead’, waardoor de bestaande bedrijven ‘ineens’ meer winst maken.

Daarentegen wordt Xclusive ook een stukje complexer, waardoor er behoefte is aan professionalisering. Vandaar dat we hebben besloten om een financieel business analist in dienst te nemen. Een proces dat best extra uitdagingen met zich meebrengt aangezien Xclusive in de bush bush van Uganda opereert.

Xclusive ligt 1 uur rijden van Kampala; dat heeft zo zijn voor- en nadelen voor een werkgever.

De hoofdstad Kampala heeft veel financieel geschoolde mensen die in dienst zijn bij erkende Ngo’s als Unicef, Banken als Barclays, Audit firms als KPMG, maar ook bedrijven als Shell, Coca Cola, et cetera. De salarissen op die posities zijn op zulke bedrijven ook gewoon op Europees niveau en soms zelfs hoger. Het bleek verrassend moeilijk om deze gekwalificeerde mensen enthousiast te krijgen voor een goed betaalde baan buiten de stad. Voor ons de reden om uiteindelijk toch op zoek te gaan naar een Nederlander.

Een expat in dienst nemen vergt een extra zorgvuldige aanpak. Iemand laat thuis namelijk alles achter en moet aan de slag in een compleet nieuwe omgeving. Zomaar een handjevol kandidaten invliegen, kost bergen met geld. Dit betekent dat de voorselectie in Nederland scherp moet zijn. Gelukkig hebben we daar onze mensen voor. Het afbreukrisico voor een Nederlandse werknemer in een land als Uganda is significant groot. Zo kan de ‘klik’ met lokale collega’s en cultuur tegenvallen. Het kan zijn dat de partner na een half jaar weer naar huis wil. Pa of ma in Nederland wordt ziek. Of er is een kind op komst, die ze liever in Nederland laten opgroeien. Naar huis om persoonlijke gezondheidsredenen is ook niet ongewoon. Heimwee is stiekem ook wel een ding.. en ga zo maar door.

Het is maar de vraag of een expat een klik heeft met de Ugandese cultuur…

Daarnaast brengt een expat in dienst verrassend veel kosten met zich mee. Het is namelijk gebruikelijk dat de werkgever de expat tegemoet komt in een aantal privékosten die juist in het buitenland aanzienlijk hoger zijn dan in Nederland. Zo is een ziektekostenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een Nederlander in ‘risicovol Afrika’ al snel twee keer zo duur. Huur van een huis met westerse maatstaven is vaak duurder dan een huurhuis in Nederland. En niet te vergeten de internationale scholen voor de kinderen die gerust 10 tot 25 duidend euro per jaar per kind kosten. De sportschool is ook zomaar 200 dollar per maand en fatsoenlijk internet, dat kost hier gewoon echt geld.

Een professional die zijn vertrouwde omgeving in Nederland achterlaat voor een nieuwe uitdaging in het buitenland, wil niet ineens minder salaris overhouden dan voorheen door hogere privékosten. Vandaar dat bedrijven in het buitenland vaak naast een goed salaris ook tegemoetkomen in bepaalde privé-uitgaven. Men zou denken dat leven in Uganda per definitie spotgoedkoop is, maar dat kan vies tegen vallen.

Al met al is onze Nederlandse kandidaat inmiddels gevonden en gaan we spoedig van start. Dit zal Xclusive weer een nieuwe boost geven. En daar doen we het natuurlijk voor.

Xclusive groeit en werkt aan professionalisering.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties