De Boomkwekerij Markt Commotie over voorstel kloktarieven FloraHolland in EenVandaag

Commotie over voorstel kloktarieven FloraHolland in EenVandaag

0

EenVandaag gaat woensdagavond aandacht besteden aan de commotie over het tarievenvoorstel van Royal FloraHolland. Vandaag waren er daarom opnames M.M Duin Traditional Tulips in Heemskerk.

Duin werd door Erik van Prooijen geïnterviewd in de tulpenkas. Ook tulpen- en leliebroeier Erwin de Wit werd ondervraagd, evenals een inkoper van Joh. de Carpentier uit Beverwijk.

De kwekers zijn het niet eens met de tariefvoorstellen van FloraHolland. In de voorstellen wordt afzet via de klok fors duurder. Dat is nadelig voor klokaanvoerders. Duin en de Wit zeggen te begrijpen dat de kloktarieven omhooggaan maar vindt dat daar maatregelen tegenover moeten staan die de klok versterken anders wordt de klok uitgehold.

 

Duin, De Wit en drie collega-kwekers uit Heemskerk stellen voor om leden te laten kiezen tussen optie A klokveiler met bijbehorend hoog tarief voor zowel klok als direct en optie B directe kweker met het lage tarief. Op het moment dat een lid kiest voor optie A, dan betaalt hij/ zij weliswaar meer over zowel de klokhandel als eventuele directe handel, maar krijgt hij/ zij in ruil voor het hoge tarief een vooraanstaande veilpositie. Kiest een lid voor optie B, dan kan hij/ zij voor een voordelig tarief en aangepast kloktarief de bloemen afzetten via Floraholland, maar wordt hij/ zij apart van de trouwe klokaanvoerders gepositioneerd in het veilproces.

Duin: „Dan laten we aan iedereen de keuze waar hij zich het beste thuis voelt, ga je voor zo goedkoop mogelijk of ga je voor de beste prijs. Een eerlijk verhaal, waarmee ook de zo besproken klok-excessen mee aangepakt worden.”

De uitzending over de kloktarieven is woensdagavond om 18:15 uur op NPO 1. Naast de Heemskerkers komen de directeur van Barendsen Jan de Boer en de voorzitter van de raad van commissarissen van FloraHolland Jack Goossens aan het woord. Ook zou EenVandaag potplantenkweker Paul Barendse gaan interviewen.

Eerder besteedde EenVandaag al aandacht aan de actie van Behoud de Plantenklok om de fysieke plantenklok ken op Naaldwijk en Aalsmeer te behouden.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar