Eerste Japanse kever leidt tot meer feromoonvallen Schiphol

Luchthaven Schiphol gaat meer feromoonvallen zetten na de vondst van een dode Japanse kever, Popillia japonica. Volgens de NVWA gaat het om de eerste vondst van dit quarantaine-organisme dat onder andere sier- en fruitbomen als waardplant heeft.

Schipholregio.nl meldt dat de NVWA afgelopen maand, in de buurt van een cargoplatform, een dood vrouwtje van Popillia japonica heeft ontdekt in een feromoonval op de luchthaven. Door de vondst wordt het aantal vallen volgend jaar verhoogd van 14 naar 20 per vierkante kilometer. Dat bevestigt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek. „Het seizoen van monitoren is nu afgelopen, omdat de kever niet meer vliegt vanwege te lage temperaturen.”

De kever is vermoedelijk meegereisd met vracht uit het buitenland. In de EU komt Popillia japonica vooralsnog alleen in Italië voor, aldus Europese fytodienst EPPO. Daar is de kever in 2014 ontdekt op wilde planten, onder andere Rubus en Rosa, in het noorden van Lombardije.

De fytosanitaire dienst van Lombardije zei in 2016 tegen dit vakblad dat de kever te beheersen is. De dienst had namelijk ruim 4.000 vallen uitstaan met feromoonstoffen van de Amerikaanse dienst USDA. Die vallen zijn ’zeer effectief’, zei de dienst destijds.

’Nederland vrijwel zeker geschikt voor vestiging’

De kever komt oorspronkelijk uit Japan en is al meer dan een eeuw aanwezig in Noord-Amerika. Sinds 1996 verspreidt de kever zich snel in de VS, met circa 10 km per jaar. De NVWA heeft eind 2017 een risico-analyse uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het Nederlandse buitenklimaat ’vrijwel zeker geschikt is voor vestiging’ en dat luchthavens een belangrijke route zijn voor introductie. Rondom luchthavens zijn ook waardplanten aanwezig.

In tegenstelling tot de fytodienst van Lombardije, meent de NVWA dat uitroeien ’vrijwel niet mogelijk is’ gezien ervaringen in de VS.

Foto: Matteo Maspero/EPPO

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties