Eerste Kamer neemt Faillissementswet aan

  De Eerste Kamer heeft de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) 6 oktober aangenomen, waardoor een snelle invoering mogelijk lijkt. De zogenoemde Faillissementswet voorkomt dat ondernemers met hoge schulden  onnodig failliet dreigen te gaan.  

  Op 20 maart stuurde de Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden, een brandbrief naar het parlement, om de wet versneld in te voeren. Aan de Faillissementswet werd vanaf 2013 al gewerkt. Eind mei stemde de Tweede Kamer ermee in.

  Verbindend tegenover crediteuren
  De WHOA maakt het mogelijk dat een onderhands akkoord buiten faillissement door de rechter wordt bekrachtigd, waarmee het verbindend wordt tegenover crediteuren. In Nederland is het momenteel vrijwel niet mogelijk een crediteur buiten een faillissement te dwingen een akkoord te accepteren. Een schuldenaar moet in feite al zijn crediteuren aan boord zien te krijgen om effectief te kunnen herstructureren. De praktijk leert dat dit nagenoeg onmogelijk is, waardoor veel ondernemingen (onnodig) failliet gaan.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties