Eerste Kamer stemt voor verplichte mestverwerking

De Eerste Kamer heeft dinsdag voor verplichte mestverwerking gestemd. Het mestoverschot van de veehouderij moet dus verwerkt worden tot bruikbare bemestingsproducten voor andere sectoren zoals de tuinbouw.

De mestverwerkingsplicht was een wetsvoorstel van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken. Nu de Eerste Kamer dit voorstel heeft aangenomen, kan de Meststoffenwet worden gewijzigd en per 1 januari 2014 in werking treden.

Volgens Dijksma levert de mestverwerkingsplicht een belangrijke bijdrage aan het behalen van milieudoelen. Het Nederlands mestoverschot zal verdwijnen en er is minder vervuiling van grond- en oppervlaktewater, aldus de staatssecretaris.

Vorige week stelde Dijksma voor om producten die voortkomen uit verplichte mestverwerking, te laten onderzoeken op toepasbaarheid in onder andere de tuinbouw. Zo’n onderzoek zou ingebracht kunnen worden in onder andere de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

De mestverwerkingsplicht is onderdeel van het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Nederland moet van de EU verschillende bemestingsmaatregelen nemen om aan de EU-Nitraatrichtlijn te voldoen. Op een groot aantal bedrijven in het zuidelijke zand- en lössgebied wordt nog de EU-streefwaarde van nitraat (50 mg/l grondwater) overschreden. Ook zit er nog te veel stikstof en fosfaat in oppervlaktewater.

De Nederlandse inzet is nog in behandeling in het EU-Nitraatcomité.