EFSA: Malus uit Servië niet gegarandeerd ziektevrij

De EFSA heeft een risico-analyse uitgevoerd op Malus uit Servië. Het derde land heeft een uitzondering op het EU-importverbod van hoog-risico-gewassen aangevraagd.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft de fytosanitaire risico’s van een- en tweejarige appelbomen (Malus domestica) uit Servië onder de loep genomen. Malus staat op de EU-lijst met hoog-risico-gewassen waarvan import in de EU verboden is (sinds 14 december 2019, met de invoering van de EU-Plantgezondheidsverordening).

De EFSA schrijft dat de risico’s van 1.191 organismen zijn beoordeeld. Alleen bacterievuur (Erwinia amylovora) voldoet aan alle gestelde criteria, daarom is het risico van deze ziekte verder onderzocht door het plantgezondheidspanel van de EFSA. Dat concludeert dat van 10.000 pallets appelbomen, 9.934 of meer pallets met 95% zekerheid vrij zijn van bacterievuur. Volgens de EFSA is dit geen volledige garantie van ziektevrij.

Enige Nederlandse bedrijven kweken in Servië vruchtbomen met Nederlands uitgangsmateriaal. Servië toetst dat reeds bij binnenkomst en heeft volgens Nederlandse kwekers daarom bezwaar aangetekend in Brussel. Het dossier loopt dus nog.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties