EFSA: Xylella in Noord-Europa hangt af van ondersoort

Het zuiden van Europa loopt nog altijd het meeste risico op Xylella fastidiosa, maar een  ondersoort heeft meer kans om zich in het noorden te vestigen dan andere ondersoorten.

Het plantgezondheidspanel van EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, heeft computermodellen gebruikt om de verspreiding van Xylella te simuleren: over korte en lange afstanden en onder verschillende klimaattypen.

Vanwege het warmere klimaat hebben gebieden in Zuid-Europa algemeen de grootste kans op vestiging en verspreiding van de quarantaine-bacterie. De computermodellen laten echter ook wat variatie zien in de vier meest voorkomende ondersoorten van Xylella fastidiosa: fastidiosa, pauca, multiplex en sandyi.

Volgens de modellen heeft bijvoorbeeld multiplex meer kans om zich in noordelijke gebieden te vestigen, dan de andere ondersoorten. Multiplex is gevonden op het Franse eiland Corsica en afgelopen najaar ook op het Toscaanse schiereiland Monte Argentario, ruim 200 km ten westen van kwekerijregio Pistoia. Het Xylella-probleem in Zuid-Italiaanse olijfbomen betreft de ondersoort pauca.

Volgens EFSA is er nog altijd geen effectief middel tegen Xylella. Bepaalde chemische en biologische middelen blijken in sommige gevallen de ziekte-ontwikkeling tijdelijk af te nemen, maar er zijn nog geen bewijzen dat die middelen de bacterie kunnen elimineren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties