ENA: Meer afzet en productie in diverse landen

De European Nurserystock Association verwacht in diverse aangesloten landen een toename aan boomkwekerijproducten: qua afzet en qua nationale productie.

Op de afgelopen jaarconferentie van de ENA zijn trends in de 20 aangesloten boomkwekerijlanden uitgewisseld en samengevat.

In het seizoen 2018-2019 hadden kwekers in Bulgarije, Hongarije, Ierland, Servië, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk al meer geproduceerd. De productie in Bulgarije en Servie blijft stabiel. De ENA verwacht een verdere groei in Hongarije, Ierland, Oekraïne en het VK. Daarnaast zal de productie toenemen in Belgie, Duitsland, Nederland, Polen, en Portugal. Na een afname zal de Griekse productie stabiel blijven. Alleen de Turkse productie blijft dalen.

Retailmarkt

Afgelopen seizoen groeide de retailmarkt in bijna alle ENA-landen. Alleen in Nederland, Servie en Oekraïne bleef die markt stabiel, terwijl de Turkse retail afnam. De retailmarkt zal groeien in Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Zwitserland en het VK. In onder andere Duitsland, Polen en Zweden zal de retailmarkt stabiel blijven.

Institutionele markt

De institutionele markt groeide in seizoen 2018/2019 in vrijwel alle ENA-landen. Alleen Bulgarije en Italië bleven stabiel, terwijl de Turkse markt verder inkromp. Verwachting is dat de institutionele markt in onder andere Duitsland, Italië en Zweden gelijk zal blijven. Verdere groei wordt verwacht in onder andere Denemarken, Ierland, Nederland, Oekraïne, Zwitserland en het VK.

Op de exportmarkt zullen kwekers uit Finland, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal en Turkije groeien, is de verwachting binnen de ENA.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties