’Er is al geen handel meer via Italië’

Door de quarantainemaatregelen in Italië is de boomkwekerijhandel daar al zo goed als stil komen te vallen, zo horen we aan de telefoon met Hans Boot die normaal in Pistoia zou werken.

„Dit is niet meer normaal, er is al geen handel meer”, zegt Boot vanuit zijn thuis in de bergen rondom Pistoia. „Het gaat hier nu ook niet om geld, maar om gezondheid. Italië is nu echt een spookland. Alleen ziekenhuizen en apotheken zijn open. Supermarkten ook, maar om boodschappen te doen sta je 2 uur in de file, met een mondkapje op en handschoenen aan.”

Boot is sinds november verkoopmanager bij Romiti Vivai in Pistoia. Hij woont al jaren in Italië en werkte voorheen bij andere Italiaanse exportboomkwekerijen. „Het ging in Pistoia eindelijk de goeie kant op met de boomkwekerij”, zegt hij over de afzet in het najaar.

’Europa gaat op slot’

Totdat corona uitbrak en de Italiaanse economie nu nagenoeg stilligt. „Ik denk dat we nu de laatste dag boomkwekerijproducten hebben geladen voor de export”, probeert Boot op maandag kalm te vertellen, waarna hij begint op te sommen wat in het buitenland gebeurt. „Europa gaat op slot. Tuincentra in Frankrijk zijn al dicht. We kunnen geen vrachtwagens meer naar Polen sturen, niet naar Oostenrijk, Tsjechië. En dat alles in ons hoogseizoen.”

Hoe erg de gevolgen van alle maatregelen internationaal ook zijn voor de handel en de economie, Boot ziet toch nog een enkel voordeel. „Het is geen financiële crisis maar een noodstop van een paar maanden. Met hulp van de overheid om deze moeilijke periode te overbruggen, gaat er niemand failliet.”

’Denk aan je gezondheid’

De Nederlander in Italië benadrukt nogmaals dat het gaat om je gezondheid. „Blijf binnen, neem een voorbeeld aan Italië. Hier kunnen we echt wel organiseren qua volksgezondheid. We hebben hier ook bijvoorbeeld aardbevingen meegemaakt.”

Boot denkt dat Italië nog tot eind mei, begin juni plat zal liggen. „Kijk maar naar China. Daar begon het eind december, nu is China drie maanden verder.”

Hans Boot heeft 2 uur in deze file gestaan om boodschappen te kunnen doen in Pistoia.

Foto’s: Hans Boot

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties