Essentaksterfte kost Britse economie miljarden

Britse onderzoekers adviseren hun overheid dringend om strengere importregels in te voeren, om enorme schade door uitheemse ziekten zoals nu door essentaksterfte te vermijden.

De Britse economie lijdt namelijk omgerekend zo’n €17,3 miljard schade door essentaksterfte, zo blijkt uit een rapport dat is opgesteld door onderzoekers van de University of Oxford, Fera Science, Woodland Trust en Sylva Foundation.

De economische schade is een optelsom van diverse kostenposten: verlies aan ecosystemen, verwijderen van aangetaste essen, planten van nieuwe bomen, onderzoek naar essentaksterfte en resistentie, en afgenomen winst bij Britse bosbouwers en kwekers.

De onderzoekers waren geschrokken van het totale schadebedrag. Het was zelfs een derde meer dan de schade die de Britse economie in 2001 leed als gevolg van een mond- en klauwzeeruitbraak.

Miljardenschade door andere uitheemse ziekten (en andere organismen) is volgens de onderzoekers te voorkomen, als er strengere Britse importregels komen voor al het plantmateriaal. Volgens de onderzoekers moet hun overheid meer investeren in bioveiligheid en landelijke herinplant van ecosystemen die anders verloren gaan.

Foto: Woodland Trust

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties