EU heft meerdere importverboden op

De EU heeft aan plantmateriaal uit verschillende landen uitzonderingen verleend op het EU-importverbod van hoog-risico-gewassen.

De EU laat met ingang van 3 oktober 2020 weer plantmateriaal van deze gewassen toe: Acer japonicum, A. palmatum en A. shirasawanum uit Nieuw-Zeeland, Malus domestica uit Servië, en Albizia julibrissin alsmede Robinia pseudoacacia uit Israël. Dat staat in het publicatieblad van de EU.

De genoemde landen hadden een uitzondering aangevraagd op het EU-importverbod. Daarop heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid de fytosanitaire risico’s van diverse organismen die de gewassen kunnen aantasten, onder de loep genomen. De EFSA concludeerde onder andere dat Acer uit Nieuw-Zeeland en Malus uit Servië niet volledig gegarandeerd ziektevrij is, maar SCOPAFF, het EU-comité dat gaat over gezondheidskwesties, heeft besloten dat import uit die specifieke landen wel weer is toegestaan.

Lees in het digitale magazine editie 21 wat het opgeheven importverbod voor Acer uit NZ betekent, en in het digitale magazine editie 18 voor Servische Malus (gekweekt door hoofdzakelijk Nederlandse bedrijven in Servië).

Acer, Malus, Albizia en Robinia staan nog steeds op de EU-lijst van hoog-risico-gewassen, wat betekent dat import uit andere landen buiten de EU niet is toegestaan. Het importverbod op hoog-risico-gewassen geldt sinds de invoering van de EU-Plantgezondheidsverordening, per december 2019.

Acer gekweekt in Nieuw-Zeeland mag weer de EU in. Foto: Arno Engels
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties