‘Europese steden moeten groen als strategie inzetten’

Voor een gezonde toekomst van Europese steden moeten ze investeren in een goede groene infrastructuur. Dat zei de Duitse landschapsarchitect Andreas Kipar op de Groene Stadconferentie op de IPM.

Volgens Kipar, die samen met andere professionals het internationale Landscape Architecture Nature Development heeft opgericht, ligt de sleutel voor een gezonde toekomst van steden in de samenwerking met de natuur.

Om steden bewust te maken van groen als strategie, zijn volgens Kipar iconische projecten nodig. Hij noemde als voorbeelden het gerealiseerde Bosco Verticale, hoogbouw met verticaal groen in Milaan, en de toekomstige Garden Bridge in Londen.

De inzet van technologie in combinatie met groen is daarbij niet te onderschatten, aldus Kipar. „Maar ook echte natuurlijke standplaatsen voor bijvoorbeeld bomen zijn net zo belangrijk. Een voorbeeld hiervan is het uitgestrekte Parco Nord in Milaan.”

Kipar heeft gewerkt aan het groene masterplan van Essen, waardoor de stad voor 2017 tot Groene Hoofdstad van Europa is benoemd.

Bron: Tuin en Landschap