Ex-bestuurders Baas Plantenservice in hoger beroep

De voormalige bestuurders van Baas Plantenservice gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat ze zo’n € 2,5 miljoen aan schuldeisers van het failliete Baas Plantenservice moeten terugbetalen. De zaak dient voor het eerst eind december.

De rechtbank in Den Haag bepaalde op 20 juli bij vonnis dat voormalig directeur van Baas Plantenservice Ad van de Wijdeven en zijn bedrijf Baas Holding, hoofdelijk aansprakelijk werden gesteld voor de verliezen van verschillende kwekers en andere schuldeisers van Baas Plantenservice. Van de Wijdeven en Baas Holding gaan echter in beroep.

Baas Holding was voor een groot deel in handen van Jaap Smak Gregoor en Van de Wijdeven. Van de Wijdeven en Baas Holding moesten zo’n € 2,5 miljoen aan schuldeisers terug betalen.
De zaak was aangespannen door de curator van Baas Plantenservice, Guus Berntsen. De rechtbank in Den Haag stelde op vrijwel alle punten de curator in het gelijk.

Betalingen vernietigd
De rechtbank vernietigde onder andere betalingen die door bestuurder Van de Wijdeven van Baas Plantenservice aan holdings zijn gedaan waar hij zelf eigenaar van was.
De rechtbank sprak van onrechtmatig handelen van Van de Wijdeven waarbij sprake is van samenspanning tussen de verschillende holdings waarvan Van de Wijdeven eigenaar was.

Claims
In totaal liggen er claims ter waarde van € 2,8 miljoen. Kwekers – waaronder boomkwekers – nemen hiervan zo’n € 2,5 miljoen voor hun rekening. Door de uitspraak van de rechter kwam schadeloosstelling voor kwekers een stap dichterbij. Van de Wijdeven en Baas Holding gaan hier tegen nu dus in beroep.

In de hoogtijdagen draaide Baas Plantenservice een omzet van € 100 miljoen. De omzet werd met name gerealiseerd met de in- en verkoop van perkgoed, boomkwekerijproducten en kamerplanten. Ze ging in februari 2014 failliet nadat haar grootste – en zo ongeveer enige – klant Praktiker/Max Bahr omviel.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij