Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Export bloemen en planten stevig in de plus

  Export bloemen en planten stevig in de plus

  0

  Door een toename van ruim 4% in maart ligt de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland na het eerste kwartaal op € 1,6 miljard. De betere spreiding van speciale bloemengeefdagen draagt bij aan deze stabiele groei. Uit de exportcijfers van Floridata blijkt dat bloemen het beter doen dan planten

  Door het gunstige voorjaarsweer plusten de planten meer dan de snijbloemen. Na het eerste kwartaal ligt de groei bij de bloemen op jaarbasis echter hoger. Die trend zette vorig jaar in, een hogere inkoopwaarde is daarvan een van de belangrijke factoren.

  Met een maandomzet in maart van € 650 miljoen komt de kwartaalomzet uit op € 1,6 miljard. Het eerste kwartaal 2017 is een record. Het is het twaalfde achtereenvolgende kwartaal met een plus en nooit eerder nam de kwartaalomzet in deze periode met 7% toe.

  De Engelse Moederdag viel vorig jaar op 6 maart, twee dagen voor Internationale Vrouwendag. Dat had een groot effect op de Engelse exportomzet in februari. Dit jaar vierden de Engelsen Moederdag op 26 maart, waardoor de achterstand in een maand voor een groot deel is ingelopen. ”

  Wij hebben dit jaar een bijzonder goede Moederdag in Engeland gedraaid, boven de prognoses en beter dan verwacht”, stelt Jan van Delft van Flamingo Flowers vast. Jargo Schaper van Quattro Plant, onder meer actief op de Duitse markt, constateert dat voorafgaand aan de Duitse Moederdag, de tweede zondag in mei, meer producten zijn vastgelegd. „De vooruitzichten zijn goed. Klanten willen de zekerheid hebben aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.”

  Reageer op dit artikel

  avatar