’Export naar Verenigd Koninkrijk loopt risico’


Voorzitter Henk Westerhof van Anthos waarschuwt dat export van boomkwekerijproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) de komende tijd extra risico loopt. „Het VK kan nu eenzijdig maatregelen nemen tegen insleep van ziekten en plagen. Dat hangt als een zwaard van Damocles boven de export.”

Voorzitter Westerhof zegt de traditionele Eindejaarsbijeenkomst van Anthos, die vanwege corona niet doorging, te hebben gemist. „We hebben ieder jaar een zaal vol, met 200 tot 250 mensen. Het is niet alleen informatief maar ook gezellig; netwerken is ook heel belangrijk. Om die reden hebben we ook niet gekozen voor een digitale bijeenkomst.”

Henk Westerhof, voorzitter van Anthos waarschuwt: „Het VK kan nu eenzijdig maatregelen nemen tegen insleep van ziekten en plagen.” (Foto: Royal Anthos)

Westerhof grijpt de Eindejaarsbijeenkomst altijd aan om zijn achterban bij te praten over actuele ontwikkelingen in de branche. Over de Brexit bijvoorbeeld.

„Ik sluit niet uit dat de boomkwekerij met een verhoogd risico te maken krijgt. Bij de export van boomkwekerijproducten zijn er in de afgelopen jaren problemen geweest met eikenprocessierups, met Castanea en niet te vergeten met Xylella. Ik ben bang dat het VK Nederland, maar ook leveranciers uit andere EU-landen, in zulke gevallen de duimschroeven stevig kan aandraaien. De kans op handelsbelemmerende maatregelen is sowieso groter bij export naar niet-EU landen en helaas moet het VK daar nu ook toe gerekend worden.”

Lees het hele interview met Westerhof in De Boomkwekerij 2. Dit nummer ligt vanaf 22 januari bij abonnees op de mat. Of lees het hier in het digitale magazine van De Boomkwekerij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties