Anthos: ’Exporteur weinig last van stoppend vrije personenverkeer’

Als het vrije personenverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU stopt, zullen Nederlandse exporteurs er weinig last van ondervinden.

Dat verwacht Henk Westerhof, voorzitter van handelsbond Anthos. „Als je na maart 2019 op zakenreis gaat naar het VK, zul je misschien alleen een stempel in je paspoort moeten laten zetten.”

Maandag werd bekend dat de Britse premier May het vrije personenverkeer tussen het VK en de EU stopt in maart 2019, omdat dan de Brexit een feit moet zijn.

Als dat verkeer inderdaad stopt, zullen vooral Britse sectoren hiervan last hebben die afhankelijk zijn van tijdelijke arbeidskrachten uit de EU. Dat is met name de Britse land- en tuinbouw. De Horticultural Trades Association heeft reeds eind vorig jaar de Britse regering gevraagd om de sector te verzekeren van seizoensarbeid.

Het is nog afwachten welke impact de Brexit zal hebben op het goederenverkeer tussen het VK en de EU.

Vooral zorgen om fytozaken

Westerhof maakt zich vooralsnog vooral zorgen om fytosanitaire belemmeringen. „Kijk maar wat de Britten nu doen tegen Xylella”, verwijst de handelsvoorman naar het recente besluit van bedrijven om geen waardplanten meer in te kopen uit Xylella-regio’s. „Ze zullen mogelijk wel meer importregels te berde gaan brengen.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties