Extra importregels vanwege schorskever

Vanaf februari 2022 voert de EU extra importregels in om invoer van de schorskever Euwallacea fornicatus te voorkomen. De extra eisen hebben ook betrekking op een aantal boomkwekerijgewassen.

In Nederland zijn dit jaar verschillende soorten niet-Europese schorskevers aangetroffen bij import van tropische planten en op teeltbedrijven. In de meeste gevallen betrof dit soorten die weinig risico vormen voor de EU. Op twee bedrijven is echter Euwallacea fornicatus aangetroffen, een schorskever die een groot risico vormt voor de EU vanwege schade aan teelt en openbaar groen. Bij een vondst neemt de NVWA maatregelen om deze soort uit te roeien. Daarnaast stelt de EU op korte termijn strengere import-eisen in met mogelijk grote gevolgen op de import van diverse planten uit niet EU-landen.

In februari 2022 voert de EU meerdere wijzigingen door in de regelgeving. Eén daarvan kan flinke gevolgen hebben voor de import van potplanten uit niet-EU landen. Dit betreft onder meer Ficus, Howea, Mimosa en Wisteria en diverse andere soorten. Voor meerdere plantensoorten gaan namelijk aanvullende eisen gelden, welke eisen is overigens nog niet difinitief. Vanaf februari 2023 gelden extra eisen voor import van een aantal soorten bomen en planten, waaronder diverse Acer, Gleditsia, Platanus, Quercus, Salix en Wisteria floribunda.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties