Ficus- en cycastelers fel tegen eventueel importverbod

  Diverse ficus- en cycastelers maken gebruik van de gelegenheid om tegen een eventueel EU-importverbod van hoog-risico-planten uit landen van buiten de EU (derde landen) te reageren. De EU-consultatie staat nog tot 15 augustus online.

  Half juli maakte de Europese Commissie (EC) een conceptlijst bekend van 39 hoog-risico-planten. Volgens de EC zijn dat houtige gewassen die bij import uit derde landen een hoog risico met zich meebrengen. Namelijk insleep van een ziekte of plaag die schadelijk is voor de EU. De EU stelt lidstaten voor om de import van deze landen te verbieden. Het betreft uitgangsmateriaal voor diverse boomkwekerij- en bloemisterijgewassen, waaronder ficus.

  Op het verbod kunnen belanghebbenden online reageren via een zogenoemde EU-consultatie. Diverse kwekers hebben dat al gedaan, waaronder Fachjan, Mondo Verde, Bunnik Plants en Vinkaplant. Niet alleen dat de maatregel onnodig is, maar ook dat een eventueel importverbod tot grote bedrijfsverliezen gaan leiden.

  Thomas Bunnik van Bunnik Plants snapt dat de EU belangrijke plantensoorten ten koste van alles moet beschermen tegen quarantaineorganismen, maar niet tegen onnodige kosten. Zo’n onnodige kostenpost is volgens hem het verbannen van ficus. „Op het eerste gezicht lijkt ficus hoog risico te lopen, vanwege zijn genetische aard om mogelijk quarantaineorganismen te hosten. Echter, de manier waarop die wordt gekweekt, in afgesloten kwekerijen waar besmetting niet mogelijk is, vormt geen risico van plagen”, aldus Bunnik.

  Kees Janssen van Fachjan Project is het helemaal met hem eens. Hij vindt de maatregel verdacht veel op een protectionistische maatregel lijken. „Wij importeren al 20 jaar ficussen uit diverse landen van de wereld. Wij doen er alles aan om de planten zo schoon mogelijk binnen te halen. En met succes.”

  Lees vrijdag 3 augustus een artikel over het eventuele importverbod en de reactie van Huub van Diemen van Kwekerij de Amstel erop in de Bloemisterij.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties