FloraHolland ontwikkelt regelgeving voor eetbare planten

Omdat eetbare planten moeten worden gezien als groente of fruit, moeten ze bij verhandeling ook aan de daarbij horende wettelijke eisen voldoen. FloraHolland wil om die reden de productspecificaties opstellen voor deze productgroep.

FloraHolland heeft nog geen regelgeving voor de aanvoer van eetbare planten terwijl haar klanten en de wetgever hier steeds nadrukkelijker eisen aan stellen.

Een groep aanvoerders, handelsorganisatie VGB en drie grote kopers hebben op initiatief van FloraHolland de volgende adviezen opgesteld:

Bedrijven die eetbare planten willen verhandelen moeten gecertificeerd zijn met MPS-Fruit en Vegetables of een inhoudelijk vergelijkbaar certificaat. Alleen GlobalGAP is onvoldoende.
Eetbare planten moeten voorzien zijn van productinformatie waaruit blijkt dat ze eetbaar zijn en als zodanig verantwoord geproduceerd.
Planten die zowel eetbaar als niet eetbaar zijn, moeten altijd voorzien zijn van productinformatie. Voor niet eetbare planten moet duidelijk worden vermeld dat deze niet eetbaar zijn.

FloraHolland verwacht dat de regelgeving nog dit jaar kan worden ingevoerd als onderdeel van de Algemene Specificatie Kamer- en Tuinplanten.