Floriade zoekt nog diverse boomkwekerijproducten

Het groenteam van de Floriade 2022 in Almere zoekt nog diverse boomkwekerijproducten om het Groene Stad Arboretum aan te kleden.

Circa 85 kwekers uit heel Nederland hebben al bijna 1.400 boomkwekerijproducten ingezonden, maar er is behoefte aan een grotere betrokkenheid en in totaal 2.200 producten. „We zijn al heel ver, maar we zijn er nog niet”, zei dendroloog Jaap Smit op de kwekersdag van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, woensdag 18 december in Ede. „We willen een zo groot mogelijke betrokkenheid, hoe meer kwekers meedoen, hoe beter dat is voor het draagvlak.”

Zoeklijst met talrijke soorten en cultivars

Samen met landschapsarchitect Christiaan Pfeiffer deelde de dendroloog op de LTO-dag een zoeklijst bomen uit. Daarop staan talrijke soorten en cultivars, van Acer campestre Green Top, Diospyros kaki, diverse Populus, Sambucus, tot aan Zanthoxylum simulans en Ziziphus in cultivars.

Alle bomen, heesters, coniferen en binnenkort ook vaste planten worden digitaal in kaart gebracht. Daaraan komen diverse parameters te hangen die duidelijk meetbaar zijn, zoals de mate van fijnstofafvang en koolstofdioxide-opname. Het geheel zal zichtbaar worden voor de bezoekers, aldus Pfeiffer. „Iedereen, of het nu een bezoeker van 3 jaar of 100 jaar is, zal dan begrijpen hoe de Groene Stad werkt en wat die oplevert.”

Smit en Pfeiffer vormen samen met architect Niek Roozen het groenteam dat verantwoordelijk is voor het Groene Stad Arboretum en het bestaande groen op de hele Floriade. Meer informatie: jhsmit@almere.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties