Franse pottenrobot concurreert met Amerikaan

Het Franse Instar Robotics showde bij Abemec een nieuwe robot die potplanten kan verzetten. Deze Trooper lijkt op de robots van het Amerikaanse Harvest Automation, maar er zijn verschillen.

 

Instar Robotics liet zijn Trooper zien op de eerste Smart Farming & Robotic Dag van Abemec, afgelopen 22 maart in Veghel. Het is een robot die pot- en containerplanten kan oppakken en ergens anders weer kan neerzetten.

Instar Robotics is een startup uit Frankrijk. De robot is zeven maanden geleden ontwikkeld in samenwerking met Pépinières Chatelain, een boomkwekerij die het handmatig verzetten van pot- en containerplanten wilde robotiseren. Volledig zelfstandig zijn werk uitvoeren: dat is uiteindelijk wel het doel van de Trooper, maar bij Abemec werd de robot nog op afstand bestuurd. „Aan het eind van dit jaar zal hij wel autonoom werken”, verzekerde zijn baas en mede-oprichter van Instar Robotics, Nicolas Schoemaeker.

Zo op het oog lijkt de Trooper op de HV-100, een robotmodel van het Amerikaanse Harvest Automation dat op diverse Amerikaanse kwekerijen in gebruik is. Vorig jaar is Hauert importeur geworden van de Amerikaanse robots; toen is de HV-100 gedemonstreerd bij kwekers in Noord-Duitsland. Interessant, vonden zij, maar de HV-100 kan alleen potten vanaf grondniveau oppakken, niet vanaf een wagen of een bufferband.

Ook de Trooper kan potten niet vanaf een bepaalde hoogte oppakken, maar de Franse robot verschilt volgens Schoemaeker wel op een paar punten van de Amerikaanse robot. „Onze navigatie zal beter werken”, aldus de Fransman. De HV-100 rijdt volgens een gele lijn op het containerveld en zou, aldus Schoemaeker, weleens een voet aanzien voor een pot. „Onze robot pakt geen voet, maar weet via ingebouwde intelligentie wat een pot is en wat niet.”

De Trooper werkt met laserdetectie. Je kunt hem het werk aanleren met behulp van een ’volg-mij-modus’. „Je loopt naar een vol containerveld, je pakt een plant op, loopt naar een leeg veld en zet het daar neer. Onze robot zal dan de route onthouden”, legde Schoemaeker bij Abemec uit. De afstand tussen de potten kun je vooraf programmeren. „Of je maakt eerst zelf een patroon op het veld, waarna de robot dat patroon herkent en nadoet.”

De Amerikaanse robot kan slechts met één plant rondrijden, maar de Franse robot kan maximaal zes planten per rit meenemen in een magazijn bovenop. De hoeveelheid hangt af van de potmaat en het totaalgewicht. De Trooper is geschikt voor maten vanaf 2 l tot 20 l inhoud en kan totaal 30 kg dragen.

Met een volle accu kan de Trooper volgens Schoemaeker 8-10 uur rijden. „Dat is weer afhankelijk van het gewicht van de potten, want hoe zwaarder ze zijn, hoe meer energie het verplaatsen kost. Een lege accu is binnen 2 uur weer opgeladen.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties