Gebruik gewasbeschermingsmiddelen blijft licht groeien

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de boomkwekerij blijft licht toenemen, zo blijkt uit een vierjaarlijkse evaluatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is in lijn met de gehele land- en tuinbouwsector waar het gebruik van middelen iets is gestegen ten opzichte van vier jaar geleden.

Sinds 2000 is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen iets toegenomen. Het gebruik fluctueert wel per jaar door variatie in weer en ziektedruk. Het CBS maakt bij de cijfers wel de kanttekening dat de toename van het aantal kilogram middelen niets zegt over de milieubelasting. De toename van het aantal kg middelen kan ook worden veroorzaakt door een verschuiving naar het gebruik van meer laag risicomiddelen en meer smalwerkende middelen.

Binnen het gewasbeschermingsmiddelenpakket vormen de fungiciden de grootste groep qua verbruik. Ongeveer de helft van alle middelen die in de land- en tuinbouw worden ingezet zijn schimmelbestrijdende middelen. Herbiciden nemen ongeveer een kwart voor hun rekening, insecticiden worden in verhouding weinig ingezet en de groep overigen vormt ook een kwart. Onder deze laatste vallen de ontsmettingsmiddelen, groeiregulatoren, aaltjesbestrijders en slakkenmiddelen. Het gebruik van fungiciden laat de laatste jaren een lichte daling zien, het gebruik van herbiciden neemt daarentegen juist toe.

Bij de mechanische bestrijding staat de boomkwekerij op de derde plaats, volgens de cijfers van het CBS. In ruim 50% van het areaal boomkwekerij wordt mechanische bestrijding toegepast. Onder mechanische bestrijding valt de onkruidbestrijding met bijvoorbeeld schoffels en wiedeggen, maar ook het wegknippen van ziekte takken. Alleen de kwekers van champignons en vollegrondsgroente scoren op dit gebied iets hoger tot maximaal 58%. Overigens neemt de totale mechanische bestrijding sinds 2004 af.