Geef een pluim

    Rumex is de wetenschappelijke naam voor zuring. Deze plant herkennen we wel als de veldzuring (Rumex acetosa) met zijn bloei de velden en bermen in een rode gloed zet. Het gewas is inheems in Europa. Het jonge blad en de bladstelen worden al sinds eeuwen gegeten als spinazie en rabarber.

    Dioscorides, een Griekse arts en botanist, sprak van lapathon en de Romein Gaius Plinius (Pliny de Oudere), schrijver en botanist, sprak over lapathum. Beiden hadden het hier zeer waarschijnlijk over Rumex patientia. Het gewas bleef Lapathum  heten totdat Linnaeus het gewas classificeerde als Rumex in 1753.

    Vergeten groente

    Vanuit Italië werd rond 1525 Rumex patientia via Frankrijk in Engeland en de lage landen geïntroduceerd als lapazio en hier als patientie of tamme patich. In Engeland verbasterde dit naar La Passio, the Passion en patience. Hieruit ontstond in 1753 volgens Linnaeus de uiteindelijke wetenschappelijke naam Rumex patientia en dat heeft dus totaal geen relatie met de werkelijke betekenis: geduld.

    Monniken teelden het gewas als groentegewas en medicijn. In Engeland en Nederland sterft dit gebruik uit tussen 1800 en 1850 en is het een vergeten groente geworden. In sommige landen rond de Middellandse Zee en de Balkan wordt nog wel lapazio/lapazzu gegeten.

    De sierlijke slanke pluimen hebben met hun groene kleur waarde voor het natuurlijk ogende veldboeket. Dat is nu een moderne toepassing van het gewas.

    Bloemenpaspoort

    Naam: Rumex patientia

    Kenmerken: snijtak met smal blad en eindstandige pluim; bladvorm lancetvormig; bladgrootte tot 10 x 40 centimeter; bladrand gegolfd; bloemkleur groen; vruchtjes en nootjes: groen tot bruingroen

    Herkomst: gematigde streken Europa

    Houdbaarheid: tot drie weken

    Verkrijgbaarheid: door import min of meer jaarrond

    VBN-nummer: 125907

    Veiling: RoyalFloraHolland en Vrolijk Bloemen

    Verzorging: Rumex is een sterke snijtak. Zet deze op schoon koud water en voorkom blad in het water; voeg bij gebruik in gemengde boeketten bloemenvoedsel toe

    Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    bir binance hesabi acin
    2 maanden geleden

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/tr/join?ref=YY80CKRN