Gevestigde partijen blijven grootste in boomkwekerijregio’s

Nu het stof van de verkiezingen van afgelopen woensdag is neergedaald, kunnen we constateren dat in boomkwekerijgemeenten de gevestigde partijen weliswaar hebben ingeleverd, maar toch het grootste zijn gebleven. Forum voor Democratie won overal fors.

In Alphen aan den Rijn, waar Boskoop onder valt, is de VVD de grootste partij gebleven. De liberalen verloren licht: de partij ging van 20 naar 19,2%. Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie, dat met bijna 17% als nieuwkomer binnenkomt. Het CDA werd ondanks een fors verlies de derde partij met 10%, dit was bij de vorige verkiezingen 15,7%.

In de gemeente Zundert is het CDA de grootste partij gebleven. De christendemocraten verloren echter flink: de partij ging van 26,6 naar 19,3%. Als tweede partij eindigde de VVD, die van 21,6 naar 18,6% zakte. Forum voor Democratie werd de derde partij met 16%.

In de gemeente Neder-Betuwe, waar Opheusden onder valt, is de SGP de grootste partij gebleven. De SGP verloor echter wel en ging van 40,7 naar 37,7%. Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie met 13,1% van de stemmen. De VVD bleef ondanks een verlies de derde partij met 8,9%, dit was bij de vorige verkiezingen 10%.

In de gemeente Haaren is het CDA de grootste partij gebleven. De christendemocraten gingen van 25,5 naar 19,8%. Als tweede partij eindigde de VVD, die zakte van 21,1 naar  17,9%. Forum voor Democratie werd de derde partij met 11,9% van de stemmen.

In de gemeente Oirschot ging het CDA van 23,8 naar 23,1% en bleef daarmee de grootste. Als tweede partij eindigde de VVD, die van 19,7 naar 17,8% ging. Forum voor Democratie werd de derde partij met 12,7%.

In de gemeente Horst aan de Maas is het CDA de grootste partij, ondanks een teruggang van 34,1 naar 30,4%. Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie met 13,1% van de stemmen. De VVD bleef ondanks een licht verlies de derde partij met 10,2%, dit was bij de vorige verkiezingen 11,9%.

Opvallend

De uitslagen in de boomkwekerijgemeenten zijn opvallend wanneer deze worden vergeleken met andere bekende tuinbouwgebieden. Zo werd Forum de grootste partij in onder andere het Westland, de Bollenstreek en Aalsmeer.

Veel kwekers, met name in de glastuinbouw, zijn huiverig voor de financiële gevolgen van het klimaatbeleid van het kabinet en de energietransitie. Het is echter de vraag wat het programma van Forum gaat betekenen voor het Westland en Zuid-Holland, waar vol wordt ingezet op fossielvrije teelt. De provincie werkt samen met gemeenten en de tuinbouwsector aan een warmtenetwerk om restwarmte vanuit de haven van Rotterdam naar het Westland en Oostland te brengen.

Tegen Europa

Ook het anti-EU standpunt van Forum kan op termijn gevolgen hebben voor de sierteelt. ’Het is tijd om te stoppen met de muntunie en de open grenzen, en daarna de EU te verlaten’, staat in het verkiezingsprogramma. ’We willen samenwerken en handel drijven – en dat kan uitstekend via de Europese Vrijhandelsassociatie, eventueel via lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte, en uiteraard via tal van andere internationale verdragen. Maar de EU, de open grenzen en de euro: daar moeten we vanaf.’ Mogelijk dat boomkwekers hier – met het oog op de naderende Brexit – toch minder enthousiast van worden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties