Glyfosaat ’waarschijnlijk kankerverwekkend’

Internationaal kankeronderzoekscentrum IARC heeft glyfosaat aangemerkt als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Dit staat in een rapport dat in medisch tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Het IARC (International Agency for Research on Cancer) is gelieerd aan de Wereld Gezondsheidsorganisatie WHO. Na uitvoerig literatuuronderzoek heeft het onderzoekscentrum een aantal bestrijdingsmiddelen, waaronder glyfosaat, als kankerverwekkend aangemerkt.

Twee groepen
Het IARC onderscheidt twee groepen stoffen, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ (groep 2A) en ‘mogelijk kankerverwekkend’ (groep 2B). Glyfosaat valt in de eerste groep.

Ook twee insecticiden, malathion en diazinon, zijn door het IARC aangemerkt als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Deze stoffen zijn echter niet meer toegelaten in Nederland. De insecticiden tetrachlorvinphos en parathion werden als ‘mogelijk kankerverwekkend’ aangemerkt. Ook deze stoffen zijn niet in Nederland toegelaten.

Bewijs
Er is beperkt bewijs dat glyfosaat een rol speelt bij non-Hodgkin lymfeklierkanker. Dit bewijs is afkomstig uit Amerikaanse, Canadese en Zweedse studies naar agrarische toepassingen. Daarnaast is er volgens het IARC overtuigend bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken in proefdieren.

Volgens het IARC rapporteert zij haar bevindingen, maar is het aan overheden om eventuele maatregelen te nemen op basis van de wetenschappelijke gegevens.

Oneens
Monsanto, producent van herbicide Roundup waar glyfosaat in verwerkt is, zegt in een reactie het oneens te zijn met de bevindingen van het IARC. Volgens het Amerikaanse bedrijf is er geen sprake van nieuw onderzoek en worden de conclusies van het IARC niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Bron: Tuin en Landschap