Greenports Nederland: Oekraïnecrisis leidt tot kostenstijging en marktontwrichting

Kostenstijging van energie, grond- en hulpstoffen en daarnaast zorgen over marktontwrichting. Dat zijn volgens Greenports Nederland de belangrijkste gevolgen van de Oekraïnecrisis voor de sierteeltsector.

Bij bedrijven in de glastuinbouw en toelevering zijn de problemen het grootst. Bij bedrijven met open teelten, waaronder boomkwekerij, worden de gevolgen van de Oekraïnecrisis wel gevoeld maar is de situatie volgens Greenports Nederland de situatie nog redelijk beheersbaar.

Een van de vragen die met name bij de sierteelt speelt is: hoe reageren consumenten op aanhoudende slechte berichten uit Oekraïne en de inflatie die verder oploopt?  

Glas, staal of aluminium is slecht beschikbaar, en als het beschikbaar is dan dit erg prijzig. Voor dit type materiaal valt vrijwel geen prijs meer af te geven. Met als gevolg dat nieuwe bouwprojecten vrijwel niet loskomen en eerder afgegeven opdrachten worden geannuleerd. AVAG, brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector, voorziet een recessie voor de sector.

Dit schrijft Greenports Nederland in een extra nieuwsbrief.

Arbeid

Voor ondernemers die met Oekraïners willen werken heeft de werkgeverslijn informatie op een rij gezet. Kijk hier voor meer informatie over werken met Oekraïners.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties