Groenbedrijven voelen impact van coronacrisis

De impact van de coronamaatregelen is voor veel groenbedrijven al voelbaar. Dat blijkt uit een peiling die Branchevereniging VHG afgelopen week heeft laten uitvoeren onder haar leden.

Uit het onderzoek blijkt dat de impact voor interieurbeplantingswerkzaamheden het grootst is. Ruim 44% van de interieurbeplanters kan, op verzoek van hun opdrachtgevers, 20% of meer van hun werkzaamheden niet uitvoeren. Hier speelt een rol dat veel kantoren gesloten zijn.

Hetzelfde geldt voor ruim een derde van de hoveniersbedrijven. Slechts 3% van het totaal aantal deelnemende bedrijven geeft aan dat zij van opdrachtgevers nog geen verzoek hebben ontvangen om werkzaamheden (tijdelijk) niet uit te voeren.

Van bedrijven die werkzaam zijn in boomverzorging geeft 12,4% aan dat 20% of meer van hun werk op verzoek van opdrachtgevers (tijdelijk) niet kan worden uitgevoerd. In geval van dak- en gevelbegroeningswerkzaamheden is dat het geval bij 14,6% van de bedrijven.

Maatregelen

Tot nu toe hebben weinig bedrijven maatregelen genomen. Minder dan 20% heeft hun werkrooster met het Jaarurenmodel aangepast of arbeidstijdverkorting aangevraagd. Van de deelnemende bedrijven heeft ruim 11% arbeidstijdverkorting voor hun medewerkers aangevraagd (nieuwe Tijdelijke Maatregel Overbrugging voor Werkbehoud).

De situatie in de branche is gespannen. De uitwerking van alle maatregelen komt later nog, bedrijven verwachten dan ook meer impact van de coronacrisis.

In totaal hebben 464 aangesloten bedrijven deelgenomen en de vragenlijst volledig ingevuld retour gezonden, een respons van ruim 47%.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties