Grote onzekerheid ODE-compensatie

  Hoe en wanneer de verhoging van Opslag duurzame energie (ODE) gecompenseerd wordt aan de glastuinbouw is onzeker.

  In een brief stellen demissionair minister van Landbouw Carola Schouten en minster van Economische Zaken Bas van ’t Wout dat nog niet zeker is dat zo’n regeling aan de eisen voor staatssteun kan voldoen. Daarom worden nu ook andere opties is kaart gebracht. Voor de zomer komt de minister met de uitwerking, zo is de verwachting.

  Daarmee wordt de sector voorbereid op een uitstel van de compensatie. Voor 2021 en 2022 heeft het kabinet elk jaar € 11 miljoen gereserveerd om die lastenverhoging op de ODE-heffing te compenseren. Het zet een rem op de elektrificatie van de glastuinbouw, zo was al duidelijk, maar het lijkt zeer moeilijk om een compensatieregeling te vinden. Uit de brief blijkt dat met de industrie wel een compensatievorm is gevonden in een investeringssubsidie.

  Prestatie nodig
  De staatssteunvoorwaarden voor compensatie lijken strikt. Bedrijven moeten een prestatie leveren voor het verkrijgen van overheidssteun. Ook moet de te compenseren activiteit plaatsvinden ná het moment dat de steun van een goedkeuring is voorzien.

  Glastuinbouw Nederland laat in een eerste reactie weten dat in de brief geen verrassingen staan. Het was al bekend dat over 2020 geen compensatie te verwachten was. Of de compensatie over dit jaar nog volledig kan worden uitgevoerd, is niet duidelijk. Het is lastig een tegenprestaties te vinden waar alle getroffen ODE-getroffen bedrijven aan voldoen. Glastuinbouw Nederland wil met de minister in gesprek over alternatieven en bereidt daartoe een brief voor.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties