Haal voor de kerst de boomkwekerijgrond uit uw bedrijf

Het kabinet Rutte heeft op het einde van 2013 een mooi belastingplan 2014 in elkaar gedicht. Dit stuk proza geeft wellicht een kerstgevoel zoals ook die herders toentertijd hadden. „Mannen en vrouwen het zijn barre tijden, het wordt afzien en we moeten de tering naar de nering zetten.”

In dit seizoen van fiscale tips had hen een eenmalig fiscaal voordeeltje niet aangesproken. Vandaar dat ik de voorkeur geef aan structurele meerjarige oplossingen. Van mij krijgt u dus geen eindejaarslijstje met fiscale grappen, grollen en spielereien.

Toch past mij een korte fiscale terugblik naar 2013. Daar valt immers voor de boom- en plantenteeltsector wat uit te leren. Er kwam namelijk een eerste uitspraak over de aanpassing van de boekwaardes van landbouwgrond om eventuele latere ellende met de landbouwvrijstelling te omzeilen. Ook waren er 6 december de arresten van de Hoge Raad over de bedrijfsopvolgingsregeling. De bedrijfsopvolgingsregeling kwam ongeschonden uit de rechtsstrijd. Echter algemeen werd aangenomen dat er voor die zesde december een wetsvoorstel panklaar in de bureaula van de Staatssecretaris van Financiën lag voor het geval de Hoge Raad anders had beslist.

Nu is mijn persoonlijke overtuiging dat de komende vijftien jaar zal blijken dat de bedrijfsopvolgingsregeling voor de boomteeltsector veel minder wordt toegepast dan wel eens wordt gesuggereerd. Er zullen namelijk steeds minder bedrijfsoverdrachten in de familiesfeer zijn. Met name kinderen missen het profijt van deze vrijstelling.

Er is wellicht een oplossing om in een en dezelfde aanpak kinderen te bevoordelen en de toekomstige perikelen rondom de landbouwvrijstelling te omzeilen. Het is in sommige gevallen aantrekkelijk om aan ieder meerderjarig kind een paar hectare van uw kwekerijgrond te verkopen en deze vervolgens tegen een zakelijke prijs terug te pachten. Bij de verkoop aan uw kind kan nu nog de landbouwvrijstelling en de cultuurgrondvrijstelling van de overdrachtsbelasting worden benut. De koopsom kunt u in gedeeltes aan hen door de jaren heen met toepassing van de schenkingsvrijstelling kwijtschelden. Het kind begint met een bezit dat gelijk is aan de schuld in box 3. Daarbij komt jaarlijks een belastingvrije pachtopbrengst en een schenking. Waardestijging van de grond op lange termijn komt eveneens belastingvrij de kinderen toe.

Ik stel voor dat u voor ieder kind een notariële transportakte en een pachtovereenkomst onder kerstboom gaat leggen. Dan worden het ook fiscaal fijne kerstdagen!