Haastige spoed

‘Ik wil graag drie karren bestellen.’ ‘Dat kan, wanneer wil je ze hebben?’ ‘Vanmiddag om twee uur.’ ‘Is drie uur een probleem? En wat wil je precies hebben?’

Snel schrijf ik de bestelling op de rand van de krant. Ik scheur het stuk er af en ruim snel het ontbijt op. De koffie gooi ik maar even weg. Drie karren, half acht besteld, voor half negen doorgegeven aan het transportbedrijf, voor tien uur geladen door datzelfde bedrijf en om drie uur bij de klant in zijn box op de veiling. Doen we gewoon.

Fluitend loop ik de werkplaats binnen, want de dag beginnen met verkopen, is natuurlijk goed voor je humeur. Even snel in de buffer kijken wat er klaar staat. Hoef ik natuurlijk niet te doen, want het voordeel van zo’n buffertje is dat er altijd wat klaarstaat. Maar meestal wel het verkeerde soortje. En inderdaad: we mogen drie karren superverse planten rapen.

Nog steeds fluitend haal ik de bestellingen alvast uit de kas. Kan mijn personeel meteen beginnen met inpakken zo meteen. Met een verse bak koffie loop ik mijn kantoor binnen. Drie faxen. Ik kijk er snel overheen. Faxer 1 haalt om negen uur, faxer 2 moet ook met ochtendtransport mee en deze, even kijken, ah, die mag vanavond mee. Snel scan ik de bestelde soortjes en vraag me af waarom ik eigenlijk überhaupt nog met een buffertje werk.

Terwijl ik de faxen voor mijn personeel vertaal in onze ‘inpaktaal’, gaat de telefoon: faxer 3 belt. ‘Heb je de fax gezien?’ ‘Ja hoor, dat heb je morgenochtend in de box’.  ‘Nou, ik wil het vanmiddag al hier.’ ‘Ook goed, stuur ik het zometeen mee. Heb je het om drie uur.’ Ik stuur voor de derde keer een e-mail met een transportopdracht en vertrek de kas in.

Ja, het lijkt allemaal zo simpel als je het zo vertelt. Klanten bestellen ’s ochtends vroeg en hebben die handel ’s middags al in huis. We zijn in de sierteelt sneller dan Post.nl. Of TNT post. En die schreeuwen het wel van de daken. Hoe goed en snel ze zijn. En wij?  Met een beetje geluk heb ik vandaag geen klant aan de telefoon om kwart over drie, met de vraag waar zijn handel blijft. En met nog wat meer geluk heb ik mijn eerste bak koffie om een uur of twaalf.