Haifa: ‘Bicarbonaat Boskoops water loopt te hoog op’

Op diverse plekken in Boskoops oppervlaktewater loopt het bicarbonaatgehalte te hoog op voor gebruik op kwekerijen. Dat blijkt uit metingen door Haifa.

Lowie Weerts en Dorien Geentjes van de meststoffenfabrikant zijn dit seizoen samen met een groep Boskoopse kwekers met containerteelt bezig om de waterkwaliteit te meten. Volgens Hoogheemraadschap van Rijnland was het zoutgehalte deze zomer geen probleem; waardoor het water geschikt zou zijn voor kwekerijen.

Een te hoog bicarbonaatgehalte kan echter wel voor problemen zorgen. „De pH van de potgrond kan stijgen, waardoor je gewas slechter meststoffen kan opnemen”, aldus Weerts. „Maar er vinden vooral reacties plaats in je kunstmestbak. Calcium reageert bijvoorbeeld met fosfaat tot calciumfosfaat, deze slaat neer en resulteert in witte plekken op je gewas. De voedingselementen zijn dan niet meer beschikbaar voor het gewas.”

Kwekers weten nog onvoldoende hoe ze moeten omgaan met wisselend bicarbonaatgehalte, aldus Weerts. „Ze denken dat ze steeds meer meststoffen moeten toedienen, maar zodra die in de bak komen, vindt de reactie plaats tot calciumfosfaat. Ze zijn in de veronderstelling dat ze goed bemesten, maar in de realiteit missen er belangrijke voedingselementen waardoor de gewaskwaliteit zelfs achteruit kan gaan.”

‘Rijnland ook bicarbonaat communiceren’

Potgrondanalyses zijn wel gemeengoed in de praktijk, maar wateranalyses nog weinig. „Meten is echt weten. Als je weet dat het bicarbonaatgehalte te hoog is, hoger dan 3 mmol/l water, dan kun je erop anticiperen”, zegt Weerts. „Aanzuren, roeren, de oplossing even laten staan, en dan pas meststoffen toevoegen. Dat verhoogt de efficiëntie en beschikbaarheid van belangrijke voedingselementen.”

Volgens Weerts meet Rijnland vooral het natrium- en chloridegehalte van het oppervlaktewater. „Eigenlijk zou het bicarbonaatgehalte ook naar kwekers gecommuniceerd moeten worden.” Haifa heeft dit inmiddels aangekaart bij Rijnland. Het waterschap heeft nog niet gereageerd.