De Boomkwekerij Nieuws ’Handel op VK loopt straks wel’? Check het!

’Handel op VK loopt straks wel’? Check het!

0

Exporteurs op het Verenigd Koninkrijk kunnen misschien denken ’dat het wel zal lopen na de Brexit’. Maar dat moet je tóch navragen bij je Britse klanten, stelt Naktuinbouw.

Naktuinbouw hield onlangs een besloten Brexit-bijeenkomst voor een selecte groep exporteurs en sectororganisaties zoals Anthos en Plantum. Daar bleek dat de exporteurs wel enigszins zijn voorbereid op de Brexit, maar de voorbereiding kan nog wel beter.

Dit adviseert Naktuinbouw exporteurs nú te doen:

> Neem geen afwachtende houding aan, maar onderneem actie;

> Heb je nog geen EORI-nummer voor export naar een derde land, vraag het dan nu (gratis) aan bij de douane/Belastingdienst;

> Doe de Brexit Impact Scan op de site brexitloket.nl, daar kun je ook terecht voor een Brexit-voucher om je bedrijf te laten doorlichten;

> Analyseer je bedrijfsproces, bekijk daarin verbeteringen;

> Overleg met vorige en volgende schakels in de keten, waar ontstaan mogelijke problemen;

> Plan export vroegtijdiger dan nu, zodat je een inspectie eerder kunt aanvragen;

> Bedenk een plan B: dat kan bijvoorbeeld bestaan uit samenstellen van vrachten (met andere kwekers), een andere (efficiëntere) distributieroute in het VK, of (meer) export naar een ander land.

Hoe de Brexit ook zal verlopen, Naktuinbouw bereidt zich voor op een ’no deal’. Lees in De Boomkwekerij 3 wat dat betekent.

Naktuinbouw-keurmeester Natasja Luiten keurt een zending voor het VK. Dat gebeurt nog volgens huidige EU-keuringen, want het VK is nog gewoon een EU-land.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar