’Herkomst bomen wordt steeds meer een thema’


Paul en Mariola Geurts kiezen bewust voor een kleinschalig bedrijf. De Limburgers kweken zowel wilde als veredelde soorten. Een goede zet: de afzet loopt als een trein.

Het afleverseizoen is in volle gang bij Boomkwekerij Geurts-Geurts in Venray-Heide. Op de dag dat we Paul en Mariola Geurts bezoeken, staan ze nog voor een extra uitdaging: een van hun drie medewerkers heeft net te horen gekregen dat hij is besmet met het coronavirus. „Dat betekent dat we zelf een tandje moeten bijschakelen”, zegt Mariola Geurts. „En de afgelopen maanden waren sowieso al uitzonderlijk druk.”

Paul en Mariola Geurts gaan verder op de ingeslagen weg: „We vinden het allebei belangrijk om als bedrijf niet te groot te worden”. (Foto: Ank van Lier)

Het sortiment van de ondernemers is geënt op twee pijlers. Enerzijds richten ze zich op wilde, veelal inheemse, soorten. Hierbij kopen ze plantgoed in dat is opgekweekt uit zaad. Daarnaast bestaat ongeveer een derde van het sortiment uit veredelde soorten, waaronder lindes en meidoorns. De keuze voor zowel wilde, inheemse bomen als veredelde bomen, is ook ingegeven door risicospreiding; beide varianten hebben deels hun eigen markt.

Lees in De Boomkwekerij 2 de reportage bij Paul en Mariola Geurts. Dit nummer ligt vanaf 22 januari bij abonnees op de mat. U kunt het artikel ook lezen in het digitale magazine van De Boomkwekerij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties