‘Het moet kloppen’

‘Het moet kloppen’, zegt spillenkweker Joost Vlemminx uit Oirschot. Hiermee doelt hij op zijn streven naar kweken in balans met de omgeving, naar een gezonde balans in de bodem en naar de juiste balans tussen werk en privé.

U verkocht uw eerste bomen in 2005. Een relatief jong bedrijf dus?

„Dat klopt. Het familiebedrijf zit wel al veel langer op deze plek. Mijn ouders hadden hier eerst een gemengd bedrijf met varkens en melkvee. Mijn vader werkt nog steeds mee op de kwekerij, maar per 1 juli gaat hij het rustiger aan doen. Hij gaat dan een stuk minder werken en meer met de kleinkinderen bezig zijn. Het bedrijf komt dan officieel op mijn naam te staan.”

Spillenkweker Joost Vlemminx bij jonge spillen op zijn kwekerij.
Spillenkweker Joost Vlemminx bij jonge spillen op zijn kwekerij. (foto: José de Jong)

Een jong bedrijf en een jong gezin. Gaat dat goed samen?

„Corona is vreselijk, maar sinds die tijd klopt alles qua werk en gezin voor mijn gevoel wel beter. We hebben nu meer vrijheid om onze tijd zelf in te delen, waardoor er meer ruimte is gekomen voor het gezin. Het blijft wel goed plannen om werk en privé goed in balans te houden.”

Waarom de keuze voor spillen?

„Het is wat ik graag doe en waar ik waardering voor krijg. Ik ben er al mee bezig sinds ik als jong mannetje van 14 bij een kweker ging werken. Er is ook veel markt voor omdat er steeds minder gespecialiseerde vermeerderingsbedrijven zijn. Er is veel vergrijzing in dit vak.”

Meer lezen?

Dat kan in de rubriek Vaktaal in De Boomkwekerij nr. 10 die deze vrijdag op de mat valt. Of als u een digitaal abonnement hebt nu al via deze link.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties