Het rooien is achter de rug

Ik ben wat laat met deze blog schrijven, want ik ben best druk en de tijd vliegt. Dat komt ook omdat ik in de herfst en winter vier dagen werk in plaats van vijf. Daar ben ik vorig jaar mee begonnen en dat bevalt prima.

Op de kwekerij is het rooien inmiddels achter de rug. Alles was net op tijd klaar toen de eerste vorstperiode zich aandiende. Met wind uit het noorden is het dan meteen een week -10 tot -15 ’s nachts en dan gaat het hard. Dat was half november. Toen werd het weer warmer en viel er een laag zware, natte sneeuw van 15 cm. Daardoor braken takken uit bomen die op electriciteitskabels vielen. Dat zorgde er voor dat we een 24 uur durende stroomstoring hadden thuis. Gelukkig was er op de kwekerij wel stroom.

Dat voorval heeft ons wel aan het denken gezet om een calamiteitenplan op te stellen en het is de bedoeling om betere, zwaardere generatoren te kopen, die een langdurige stroomstoring kunnen opvangen. Je moet er niet aan denken dat de hele vasteplantenproductie voor volgend jaar doodgaat door een stroomstoring!

Vorige week hadden we een tweede vorstperiode maar nu is het inmiddels weer ruim boven 0 graden, zowel ’s nachts als overdag: grote schommelingen in het weer dus hier. Ik ben benieuwd of we een witte Kerstmis zullen krijgen. Als het hier in het dal niet wit is, kun je altijd de bergen intrekken voor sneeuw.

Ik ben op het ogenblik vooral druk met het productieplan voor volgend jaar en het invoeren van de gesorteerde bomen in ons systeem. Alle bomen die net gerooid zijn worden in de koelcel opgeslagen en over de winter op maat gesorteerd en gebundeld. Ik krijg daar dan de gegevens van en voer die in, in ons systeem. Een deel reserveer ik voor onze eigen productie; deze worden in het voorjaar in container gepot en de rest wordt met blote wortel verkocht. Onze contractkweker in Chilliwack heeft ook nog wat bomen in de vollegrond staan die gerooid moeten worden. Hij kan dat nu ook nog doen, want daar krijgen ze niet veel vorst. In de Lower Mainland (Vancouver en omgeving) is het klimaat vergelijkbaar met Nederland.

Soorten die niet goed tegen winteropslag in de koelcel kunnen, worden in het voorjaar gerooid: Crataegus, Tilia, Quercus en Syringa reticulata om er een paar te noemen. Ook de driejarige bomen worden tot het voorjaar in de grond gelaten, want die nemen in de koelcel te veel ruimte in. Daarnaast is het logistiek gemakkelijker, omdat de meeste opgepot worden. Ze gaan dan direct na het rooien naar de potploeg.

Onze vermeerderingsafdeling is op het ogenblik druk met zaaien. Deze week moeten de vaste planten klaar zijn en gaan ze verder met kastanjes en eiken. Sinds kort worden de trays afgedekt met een laagje rijstvliezen, een afvalproduct eigenlijk. Tot nu toe bevalt dat erg goed. Het droogt snel, waardoor onkruid en ziektes minder kans krijgen en het is goedkoop.

Ik wil iedereen hele fijne kerstdagen toewensen en het allerbeste voor 2015!


Impressie van het rooien bij Bylands Nurseries in Canada.

Hier zijn ze aan het bomen rooien. De rooimachine zie je aan de rechterkant; er lopen meestal twee mensen achteraan om de kluiten wat verder uit te schudden indien nodig. Verder zie je dat een ploeg bezig is met het opladen van de gerooide bomen.

Dit is in één van de kassen waar de zaailingen van vaste planten staan. Op de trays aan de linkerkant, die wat geliger zijn liggen de rijstvliesjes.

Dit is in één van de koelcellen.