’Het zou een mooie impuls zijn voor de boomkwekerij’

Afgelopen week werden de tien genomineerden voor de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019 bekendgemaakt en onder hen is boomkweker Karel Huibers van de Betuwe Groep. Ondernemer Karel Huibers werd door ABN Amro voorgedragen voor Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019. „Ze hebben het me daarna wel gelijk laten weten dat ze me voorgedragen hadden, maar het is dan toch een mooie verrassing als je daadwerkelijk uit wordt gekozen voor de nominatie”, aldus Huibers.

Voor de nominatie moest hij zijn bedrijfscijfers aanleveren, maar ook informatie geven over bedrijfsvoering. „Ik denk dat met name het CO2-neutraal produceren, het innovatieve karakter en maatschappelijk verantwoord ondernemen pluspunten zijn om genomineerd te worden. Maar uiteindelijk moet je cijfermatig natuurlijk ook een gezond bedrijf hebben. Ik kan heel innovatief zijn, maar als mijn bedrijf uiteindelijk geen rendement oplevert, heb je als onderneming geen toekomst.”

Volgende stap

Komende week krijgt de boomkweker te horen of hij bij de laatste 5 genomineerden zit. „Dan begint het natuurlijk echt, dan kan ik echt laten zien wat we in ons mars hebben.” Bij de tien genomineerden zijn, vind Huibers mooi, maar eigenlijk vindt hij dat het wel terecht zou zijn als zijn onderneming benoemd wordt als onderneming van het jaar. „Niet eens zozeer vanwege mijn eigen bedrijf, maar als boomkweker vind ik dat de titel terecht zou zijn. Van alle genomineerden hebben wij het meest duurzame product. Bomen kweken geeft energie aan de aarde. Ons product levert zuurstof op, waar de productie van alle andere gewassen CO2 oplevert. Dat maakt ons product uniek en waardevol. Dat is niet nieuw, maar wel iets waar nu pas aandacht voor komt. Door het winnen van de prijs zouden we daar nog veel meer de aandacht op kunnen vestigen.”

Innoveren

Ondertussen wordt er bij de Betuwe Groep stevig aan de weg getimmerd. Het bedrijf, bestaande uit drie dochterbedrijven met 10 ha containerteelt en 25 ha laanbomenteelt innoveert. Afgelopen jaren werd er geïnvesteerd in zonnepanelen om CO2-neutraal te kunnen kweken. „Al ons stroomverbruik genereren we nu met de 180 zonnepanelen die we op onze loods hebben liggen. Die leveren uiteindelijk iets meer dan we daadwerkelijk verbruiken. De shovels rijden nog wel op diesel. Op termijn hoop ik die ook te vervangen voor exemplaren op stroom. Vanwege het milieueffect natuurlijk, maar ook vanwege het lawaai. Als persoon word ik namelijk blij als ik dat lawaai van die dingen niet meer hoef te horen.”

Huibers is ook geïnteresseerd naar het inzetten van aardwarmte als verwarmingssysteem in het bedrijf. „Zover zijn we op ons bedrijf nog niet, maar ik zie op dat gebied mooie ontwikkelingen die ik wel nauwlettend volg en waarvan ik wel verwacht dat wij ze op termijn ook in gaan zetten. Er is toch niks mooiers dan werken met energiebronnen van de natuur zonder dat je daarbij de natuur ballast?”

Groei

BetuwePlant is afgelopen jaren sterk gegroeid. Een groei waarvan Huibers verwacht dat hij ook de komende jaren door zal blijven zetten. „Overigens is personeel daarin wel sterk bepalend. Wij zoeken nu ook 5-7 mensen, zowel MBO-ers als HBO-ers. Een sterke gezonde onderneming valt of staat namelijk uiteindelijk met goed personeel. We hebben een geweldig team mensen, maar die kunnen wel wat ondersteuning op diverse vlakken gebruiken anders gaat de groei ten koste van mijn mensen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. En ook daarom hoop ik dat we ondernemer van het jaar worden. Het zou een goede impuls voor het imago van de boomkwekerij zijn, waardoor we hopelijk ook meer in de picture komen op de arbeidsmarkt. We maken een product waar we trots op mogen zijn en het is een mooie sector om in te werken.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties