De Boomkwekerij Markt Hoogeveen Plants opent 5,5 ha. kas met Helleborus

Hoogeveen Plants opent 5,5 ha. kas met Helleborus

0

Kwekerij Hoogeveen Plants houdt deze week open huis op hun nieuwe locatie van 5,5 ha in Zevenhuizen. Ze huren de kas van rozenteler Frank Olieman, kwekerij Rozenhof, die ze verbouwden voor de teelt van Helleborus.

Niets doet meer denken aan de rozenteelt die Frank Olieman op deze locatie van 2004 tot eind 2018 had. De assimilatieverlichting is weg, net als het mobiele teeltsysteem. In de schuur staat de sorteermachine ook niet meer op zijn vertrouwde plek. Hier presenteert Hoogeveen Plants deze week, van 4 t/m 6 september, zijn brede sortiment boomkwekerijproducten. Op verkooptafels staan varens, siergrassen, diverse soorten bamboe, fruitboompjes, allerlei klimplanten (met een hoofdrol voor Clematis) en Helleborus. Hun merken Elegrass, Up Climbers, 100%Fruit en Hello Helleborus zijn goed herkenbaar, inclusief de toevoeging ’by Perfect Garden’, verwijzend naar de handelsnaam van de kwekerij.

De presentatie van het brede sortiment

Dertig ha. productie

Zo’n 30 ha heeft het bedrijf in gebruik voor zijn teelten. Bijna alles ligt in de buurt van Hazerswoude, de hoofdvestiging van het bedrijf. Voor een groot deel heeft Hoogeveen huurkassen. De kas van rozenteler Frank Olieman, 5,5 ha, gebruiken ze vooral voor de teelt van Helleborus in potmaat 12-cm. Op andere locaties staan de overige potmaten en meer cultivars van dit gewas, deels uit eigen veredeling. Helleborus is een hoofdgewas voor Hoogeveen Plants.

Verkoopseizoen Helleborus is aanstaande

Helleborus staat sinds afgelopen voorjaar strak in het gelid op de nieuw aangelegde teeltvloeren van basalt met daarop gronddoek. Verwarmingsbuizen zijn geverfd en hangen nu allemaal boven in de kas, net als de nieuwe regenleiding. Het overtollige water op de nieuwe teeltvloeren wordt centraal opgevangen, gezuiverd en hergebruikt. Het afleverseizoen van Helleborus is aanstaande. Hun Helleborus Niger ‘Christmas Carol’, het hoofdsoort, bloeit van oktober tot januari.

De Helleborussen staan sinds afgelopen voorjaar strak in het gelid op de nieuw aangelegde teeltvloeren van basalt met daarop gronddoek. Verwarmingsbuizen zijn geverfd en hangen nu allemaal boven in de kas, net als de nieuwe regenleiding. Het afleverseizoen van de Helleborus is aanstaande.

 

Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar