‘Impact paspoortplicht grootst voor niet-geregistreerde bedrijven’

Naktuinbouw en FloraHolland wijzen alle bedrijven, ook die nog niet-geregistreerd staan bij de keuringsdienst, op de komende paspoortplicht vanwege Xylella.

Alle betrokken bedrijven die bekend zijn bij Naktuinbouw, of die waardplanten aanvoeren bij FloraHolland, zijn per e-mail aangeschreven over de paspoortplicht waarop import- en exportzendingen vanaf 31 maart worden gecontroleerd.

Volgens Naktuinbouw en FloraHolland is de impact van de paspoortplicht het grootst voor bedrijven die nog niet eerder met Naktuinbouw te maken hadden. Als deze bedrijven nog de waardplanten willen verhandelen, moeten ze zich registreren bij de keuringsdienst vanwege de noodmaatregel tegen Xylella. Na registratie hebben ze toestemming van Naktuinbouw nodig om plantenpaspoorten te mogen gebruiken.

Nogmaals specifiek registreren
Ook bedrijven die wel geregistreerd zijn bij Naktuinbouw, maar niet bekend zijn met plantenpaspoorten (bijvoorbeeld omdat ze exporteren buiten de EU), moeten zich nog specifiek vanwege Xylella nogmaals laten registreren.

Geregistreerde bedrijven die ook reeds met plantenpaspoorten werken, dienen hun paspoortafgifte zodanig aan te passen, dat ook de bedoelde waardplanten een juist paspoort krijgen. Als die planten nog niet in de reguliere keuring zijn opgenomen, is een aanvullende keuring noodzakelijk.

De paspoortplicht vanwege Xylella geldt voor alle verkeer tussen professionele bedrijven binnen de EU, dus ook binnen Nederland.